Οι παγετώνες του κόσμου περιέχουν λιγότερο πάγο από όσο πιστεύαμε - έκθεση

 Η πρόοδος στη δορυφορική τεχνολογία αποκάλυψε ότι οι παγετώνες του κόσμου περιέχουν σημαντικά λιγότερο πάγο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience τη Δευτέρα.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση μειώνει την άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά 3 ίντσες εάν όλοι οι παγετώνες λιώσουν. Αλλά εγείρει ανησυχία για ορισμένες κοινότητες που βασίζονται στο εποχικό λιώσιμο των παγετώνων για να τροφοδοτήσουν τα ποτάμια και να ποτίσουν τις καλλιέργειες. Εάν οι παγετώνες περιέχουν λιγότερο πάγο, το νερό θα εξαντληθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ενώ ορισμένοι πάγοι λιώνουν φυσικά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής επιταχύνει την υποχώρηση των παγετώνων. Μεταξύ 2000 και 2019, αυτοί οι ποταμοί πάγου έχασαν περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια τόνους.

Οι χώρες ήδη παλεύουν με τους παγετώνες που εξαφανίζονται. Το Περού επενδύει στην αφαλάτωση για να αντισταθμίσει τη μείωση του γλυκού νερού. Και η Χιλή ελπίζει να δημιουργήσει τεχνητούς παγετώνες στα βουνά της.

Όμως, «είχαμε πολύ κακή κατανόηση του πόσος πάγος είναι πραγματικά αποθηκευμένος στους παγετώνες», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Romain Millan, παγετολόγος στο Πανεπιστήμιο Grenoble Alpes. Προηγούμενες αναλύσεις, για παράδειγμα, διπλομετρούσαν τους παγετώνες κατά μήκος των περιφερειών της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, υπερεκτιμώντας τον όγκο πάγου.

Ο παγετώνας του Ροδανού και η πηγή του ποταμού Ροδανού φαίνονται μια φθινοπωρινή μέρα στο Obergoms της Ελβετίας, στις 25 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Denis Balibuse
Ο παγετώνας του Ροδανού και η πηγή του ποταμού Ροδανού φαίνονται μια φθινοπωρινή μέρα στο Obergoms της Ελβετίας, στις 25 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Denis Balibuse

Η μελέτη Nature Geoscience αξιολόγησε πόσο γρήγορα κινούνταν οι παγετώνες σε όλο το τοπίο ή την ταχύτητά τους. Τέτοιες μετρήσεις επιτρέπουν στους επιστήμονες να μετρούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον όγκο, καθώς ο τρόπος με τον οποίο ρέουν οι παγετώνες δείχνει πού είναι παχύς ή λεπτός ο πάγος. Αλλά η συλλογή αυτών των πληροφοριών έχει περιοριστεί από την τεχνολογία.

Δορυφόροι υψηλής ανάλυσης που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, επέτρεψαν την πρώτη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο κινείται το 98% των παγετώνων του κόσμου, «από μικρούς παγετώνες στις Άνδεις μέχρι τεράστιους παγετώνες στο Σβάλμπαρντ και την Παταγονία», είπε ο Millan.

Η εργασία ανέλυσε περισσότερα από 800.000 ζεύγη εικόνων παγετώνων που τραβήχτηκαν μεταξύ 2017 και 2018 και διαπίστωσε ότι πολλά ήταν πιο ρηχά από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Οι επιστήμονες εκτιμούν τώρα ότι υπάρχει 20 τοις εκατό λιγότερος πάγος παγετώνων με τη δυνατότητα να λιώσει στον ωκεανό και να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας. Επί του παρόντος, οι παγετώνες ευθύνονται για την ετήσια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1 mm, ή το 30% της ετήσιας αύξησης.

"Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που βγαίνουν" από δορυφορικές προόδους, είπε ο Daniel Farinotti, παγετολόγος στο ETH Ζυρίχης που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ο Millan και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν επίσης ότι τα Ιμαλάια της Ασίας περιέχουν 37% περισσότερο πάγο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενώ οι παγετώνες των Άνδεων της Νότιας Αμερικής περιέχουν περίπου 27% λιγότερο πάγο. Ήδη, οι παγετώνες του Περού έχουν χάσει το 40 τοις εκατό της επιφάνειάς τους από τη δεκαετία του 1970.

«Αυτό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο γλυκό νερό στις Άνδεις», είπε. «Αντίθετα, το νερό θα είναι πιο ασφαλές στα Ιμαλάια».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις