Βρίσκουμε πιο ελκυστικά τα άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;

 Άνδρες και γυναίκες έλκονται περισσότερο σωματικά από τα πρόσωπα των ανθρώπων που έχουν υψηλότερο λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να τους προστατεύσει από ασθένειες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.



«Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς ιδιαίτερο ή όμορφο σε ένα πρόσωπο που το βρίσκουμε ελκυστικό, επομένως η θεωρητική λογική είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάτι κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών εξέλιξης που έχει ανταμειφθεί σταθερά στην επιλογή του συντρόφου μας και ότι βρίσκουμε ελκυστικά αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά », λέει η Summer Mengelkoch στο Texas Christian University στο Fort Worth. «Ίσως είναι ένα σύνθημα για τις γενετικές ιδιότητες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποιητικής τους λειτουργίας και [την ικανότητα] να μεταδώσουν αυτή την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού στα παιδιά τους».

Οι επιστήμονες είχαν ήδη διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο από τις σωματικές μυρωδιές ατόμων του αντίθετου φύλου που έχουν καλύτερη υγεία. Ωστόσο, μελέτες που δεν περιελάμβαναν την ανίχνευση σωματικών χημικών ουσιών όπως οι μυρωδιές έχουν δείξει ασυνεπείς συνδέσεις μεταξύ της ελκυστικότητας και της υγείας ή της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Για περαιτέρω διερεύνηση, η Mengelkoch και οι συνάδελφοί της ζήτησαν από 159 άνδρες και γυναίκες, κατά μέσο όρο 20 ετών, να ποζάρουν για επαγγελματικές φωτογραφίες κεφαλής στις οποίες είχαν ουδέτερες εκφράσεις προσώπου και δεν φορούσαν μακιγιάζ ή κοσμήματα. Ρώτησαν αυτούς τους συμμετέχοντες για την υγεία τους και εξέτασαν το αίμα και το πλάσμα τους για να ελέγξουν τις ανοσοποιητικές τους λειτουργίες.

Στη συνέχεια, στρατολόγησαν άλλους 492 άνδρες και γυναίκες, κατά μέσο όρο 25 ετών, για να βαθμολογήσουν 25 τυχαία επιλεγμένες φωτογραφίες. Τόσο οι ετεροφυλόφιλοι όσο και οι ομοφυλόφιλοι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα των ατόμων του αντίθετου φύλου και οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν για το φύλο τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα ποσοστά ελκυστικότητας είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά φαγοκυττάρωσης - ουσιαστικά, λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες όπως το Escherichia coli - ένα μέτρο που «σχετιζόταν σταθερά με την ελκυστικότητα του προσώπου», λέει ο Mengelkoch. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης χαμηλότερο αριθμό ουδετερόφιλων , ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων απαραίτητο για τη φαγοκυττάρωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια τους ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στις λειτουργίες καταπολέμησης των παθογόνων.

Επιπλέον, οι γυναίκες βρήκαν τους άνδρες πιο ελκυστικούς όταν είχαν κύτταρα φυσικών φονέων (NK) υψηλότερης λειτουργίας στο πλάσμα τους, λέει ο Mengelkoch.

Το αντίθετο, ωστόσο, ίσχυε για τους άνδρες: οι άνδρες προτιμούσαν γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα ΝΚ κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ιών και των όγκων, αλλά η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τη δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ των γυναικών με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, καθώς και πιθανώς χαμηλότερη γονιμότητα και υψηλότερα ποσοστά αποβολών.

Το αν οι άνθρωποι επιλέγουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως ο τόνος του δέρματος ή μια συνολική εικόνα του προσώπου για να αξιολογήσουν υποσυνείδητα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, παραμένει να καθοριστεί, λέει ο Mengelkoch.

Αναφορά περιοδικού: Proceedings of the Royal Society B , DOI: 10.1098/rspb.2021.2476



Read more: https://www.newscientist.com/article/2308406-we-seem-to-find-people-with-a-strong-immune-system-more-attractive/#ixzz7L4xl6bxK

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις