Παθιάζεσαι με τη δουλειά σου; Να γιατί αυτό μπορεί να μην είναι καλό για εσένα
Ίσως θα θέλατε να είστε πιο παθιασμένοι με τη δουλειά σας.
Ή ότι είχατε το είδος της δουλειάς που θα μπορούσατε τουλάχιστον να φανταστείτε ότι είστε παθιασμένοι.
Κάτι που σας έκανε να πηδήξετε από το κρεβάτι το πρωί, ενθουσιασμένοι για μια νέα μέρα γεμάτη γροθιές και χαρά.
Αλλά οι ψυχολόγοι κάνουν διάκριση μεταξύ δύο τύπων πάθους που σχετίζονται με την εργασία – και μπορεί να μην είναι και τα δύο ελκυστικά, ακόμα κι αν έχετε βαρεθεί περισσότερο από λίγο με τον τρέχοντα ρόλο σας.
Το «αρμονικό» εργασιακό πάθος αναφέρεται σε καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο όχι μόνο απολαμβάνει τη δουλειά του, αλλά έχει και έλεγχο στη σχέση του με αυτήν.
Άτομα με αρμονικό πάθος για δουλειά έχουν συχνά επιλέξει την καριέρα τους γιατί είναι κάτι που τους ενδιαφέρει και κερδίζουν μεγάλη ευχαρίστηση από το πώς κερδίζουν τα προς το ζην.
Το σημαντικό είναι ότι το έργο δεν παρεμβαίνει βαθιά σε άλλα σημαντικά στοιχεία της ζωής τους.
Αλλά ένα άτομο με «εμμονικό» πάθος για δουλειά έχει ελάχιστο έλεγχο στη σχέση του με τη δουλειά του. Θεωρούν ότι το επάγγελμά τους και οι σχετικοί παράγοντες, όπως οι προαγωγές και οι αυξήσεις μισθών, είναι κεντρικοί στη ζωή τους.
Οι εμμονικά παθιασμένοι σπάνια αποδεσμεύονται εντελώς από τη δουλειά τους, και παρόλο που μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν, αυτό έρχεται συχνά χωρίς αίσθηση ικανοποίησης. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να κυριεύσει ζωές και να οδηγήσει σε εξάντληση , όταν είστε σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι και αισθάνεστε αβοήθητοι και παγιδευμένοι.
Πώς μπορείτε λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι θα καταλήξετε γεμάτοι με το σωστό είδος πάθους; Εάν έχετε εμμονικό πάθος για δουλειά, είστε εσείς ή η δουλειά; Η έρευνά μας δείχνει ότι είναι πιθανώς και τα δύο.
Για να μελετήσουμε τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, της εργασίας και του τύπου του πάθους που αναπτύσσουν οι άνθρωποι, αναλύσαμε δεδομένα από ένα ψυχολογικό έργο που συγκέντρωσε δεδομένα και αποτελέσματα δοκιμών από περισσότερους από 800 συμμετέχοντες.
Μετρήσαμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, τα οποία στην ψυχολογία αναφέρονται ως οι « μεγάλες πέντε »: ανοιχτότητα, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, ευχαρίστηση και νευρωτισμός.
Αξιολογήσαμε επίσης τη στάση τους στην εργασία, χρησιμοποιώντας το βαθμό με τον οποίο συμφωνούν ή διαφωνούν με μια σειρά δηλώσεων όπως «Η δουλειά μου είναι σε αρμονία με άλλες δραστηριότητες στη ζωή μου» ή «Δυσκολεύομαι να ελέγξω την επιθυμία μου για δουλειά».
Τέλος, κατηγοριοποιήσαμε τις δουλειές τους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που βαθμολογεί διάφορους τύπους εργασίας σύμφωνα με έξι περιγραφές: ρεαλιστική, ερευνητική, καλλιτεχνική, κοινωνική, επιχειρηματική και συμβατική. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διαδικτυακό τεστ για να πάρετε μια ιδέα για το είδος της εργασίας που μπορεί να αναζητάτε.)
Δολοφόνος πάθους
Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (ειδικά ο νευρωτισμός) αλληλεπιδρούν με το εργασιακό περιβάλλον με περίπλοκο τρόπο και πυροδοτούν διαφορετικούς τύπους πάθους. Ειδικότερα, τα άτομα που είναι επιρρεπή σε νευρωτισμό (κυκλοφορίες διάθεσης, άγχος και ευερεθιστότητα) είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν εμμονικό πάθος για δουλειά εάν εργάζονται σε μια δουλειά στην κατηγορία «επιχειρηματικών».
Γενικά, πρόκειται για καριέρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη της πειθούς και δίνουν μεγάλη έμφαση στη φήμη, τη δύναμη και το status.
Είναι σημαντικό λοιπόν, να καταλάβετε τι είδους πάθος έχετε για τη δουλειά σας.
Νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο, απολαμβάνεις τις επιτυχίες σου;
Εάν η απάντηση είναι αρνητική ή υπάρχουν άλλες υποδείξεις ότι το εργασιακό σας πάθος είναι έμμονου είδους, τότε ίσως θελήσετε να σκεφτείτε μια αλλαγή κατεύθυνσης για να αποφύγετε τον κίνδυνο εξάντλησης.
Στο παραπάνω παράδειγμα, αυτό μπορεί να σημαίνει προσπάθεια εύρεσης ενός ρόλου που έχει λιγότερο επιχειρηματικό στοιχείο. κάτι πιο καλλιτεχνικό ή κοινωνικό, ίσως.
Γιατί, ενώ μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας, μια αλλαγή εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης και ελέγχου – και ενδεχομένως περισσότερο χρόνο για να βρούμε το πάθος μας στον κόσμο έξω από την εργασία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου