"Τα μωρά της σοφίτας"

Έμβρυα και νεογνά: Από τις τερατογενέσεις στις αμβλώσεις και τα «μωρά της σοφίτας»


Ίσως από τις πιο θλιβερές εικόνες του Εγκληματολογικού Μουσείου.

Αποξηραμένα ή στη φορμόλη έμβρυα και νεογνά βρίσκονται προσεκτικά τοποθετημένα στα ράφια, θυμίζοντας πως το έγκλημα επαναλαμβάνεται από την αρχή της εμφάνισης του ανθρώπου στην Γη.
Ουδεμία εξέλιξη.

Υπάρχουν έμβρυα θνησιγενή, τα οποία αποτελούν προϊόν τερατογένεσης και εκείνη την εποχή έκαναν τρομερή εντύπωση. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί μέχρι τώρα το δικέφαλο μωρό που υπάρχει στη γυάλα αλλά και σε ακτινογραφία προς μελέτη του σκελετού του.

Υπάρχουν όμως και νεογνά –γνωστά και ως «μωρά της σοφίτας»- τα οποία οι γονείς ήθελαν να ξεφορτωθούν, είτε γιατί ήταν παιδιά εκτός γάμου, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, πετώντας τα στη σοφίτα.



Διατηρούνται μουμιοποιημένα, αντικατοπτρίζοντας τις κοινωνικές συνθήκες μια συγκεκριμένης εποχής.
Υπάρχει και ένα μωρό που έπεσε θύμα στραγγαλισμού.

Το δικέφαλο μωρό γεννήθηκε το 1953 στο νοσοκομείο ''Ελπίς'' και πέθανε αμέσως μόλις γεννήθηκε.
...................
Το έγκλημα που συνέβαινε στην παλιά Αθήνα. Πετούσαν τα μωρά στην σοφίτα για να πεθάνουν, όμως η υγρασία που υπήρχε τα διατήρησε και βρέθηκαν όταν άρχισε η κατεδάφιση των σπιτιών στην Αθήνα, μουμιοποιημένα , με φαγωμένα τα σωματάκια τους από ποντίκια ή άλλα τρωκτικά.
Τίποτε δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ο άνθρωπος εγκληματούσε πάντα, στα παιδιά του, κι εφόσον είναι ικανός γι αυτό μπορεί άνετα να εγκληματήσει εναντίον οιουδήποτε.

Σχόλια