Ο επαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε

 Ο ύπνος για περίπου μία ώρα περισσότερο κάθε βράδυ φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος – τουλάχιστον αν δεν κλείνουν αρκετά τα μάτια για αρχή.



Μια μόνο συνεδρία συμβουλών για καλύτερες συνήθειες ύπνου βοήθησε τους ανθρώπους να μειώσουν την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά 270 θερμίδες την ημέρα σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, χωρίς καμία προσπάθεια να αλλάξουν αυτό που έτρωγαν ή να ασκηθούν περισσότερο.

Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά χρειάζονται μεγαλύτερες και μεγαλύτερες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί εάν η προσέγγιση βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος μακροπρόθεσμα και αν βοηθά όσους κοιμούνται ήδη αρκετά, λέει η Rebecca McManamon , εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός του ύπνου των ανθρώπων τους κάνει να τρώνε περισσότερο φαγητό και να παχαίνουν , πιθανώς επειδή διαταράσσει τους μηχανισμούς ελέγχου της όρεξης, αλλά δεν ήταν γνωστό αν ο περισσότερος ύπνος θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η Esra Tasali στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και οι συνάδελφοί της δοκίμασαν την ιδέα στρατολογώντας 80 άτομα που συνήθως δεν κοιμόντουσαν περισσότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα, που είναι λίγο λιγότερο από τις συνιστώμενες 7 έως 8 ώρες . Είχαν μέσο δείκτη μάζας σώματος 28, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μέτρια υπέρβαροι.

Η μισή ομάδα επιλέχτηκε τυχαία για να λάβει συμβουλές για το πώς να κοιμάται περισσότερο, με στόχο 8,5 ώρες τη νύχτα. Αυτό περιλάμβανε συμβουλές για τη διατήρηση σταθερών ωρών ύπνου και την αποφυγή χρήσης τηλεφώνων, υπολογιστών και παρακολούθησης τηλεόρασης την τελευταία ώρα πριν τον ύπνο.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι συμμετέχοντες φορούσαν ιχνηλάτες δραστηριότητας που κατέγραφαν πότε κοιμόντουσαν και έπιναν νερό με χημική ετικέτα. Στη συνέχεια, παρείχαν τέσσερα δείγματα ούρων στους ερευνητές, από τα οποία προσδιορίστηκε η πρόσληψη θερμίδων τους. Ζυγίζονταν επίσης κάθε πρωί και έκαναν σάρωση σύστασης σώματος στο τέλος της δοκιμής.

Τα άτομα της ομάδας ελέγχου δεν είχαν καμία αλλαγή στα πρότυπα ύπνου τους και έβαλαν λίγο βάρος κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων. Αλλά όσοι έλαβαν τη συμβουλή κοιμόντουσαν 1,2 ώρες περισσότερο τη νύχτα, κατά μέσο όρο. Η σχετική πτώση των θερμίδων τους σήμαινε ότι έχασαν σχεδόν μισό κιλό. Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι η διακοπή της χρήσης της οθόνης το βράδυ είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον περισσότερο ύπνο, λέει ο Tasali.

Αναφορά περιοδικού: JAMA Internal Medicine , DOI: 10.1001/jamainternmed.2021.8098



Read more: https://www.newscientist.com/article/2307447-getting-enough-sleep-may-lower-the-amount-of-calories-you-eat/#ixzz7KeuT1fFx

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις