Η θλιβερή και λυπηρή ιστορία της Ντόλι της άρρωστης και καταδικασμένης δεινοσαύρου

 Σε ένα ζεστό και υγρό τοπίο της Ιουρασικής Περιόδου, γεμάτο φυτά και ζώα στη σημερινή νοτιοδυτική Μοντάνα, ένας έφηβος δεινόσαυρος με μακρύ λαιμό ήταν άθλια άρρωστος με συμπτώματα γρίπης και πνευμονίας - πιθανώς πυρετώδης και λήθαργος με δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, φτέρνισμα και διάρροια.

Περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, τα σκελετικά υπολείμματα αυτού του άτυχου θηρίου, με το παρατσούκλι "Dolly", αντιπροσωπεύουν τον πρώτο γνωστό δεινόσαυρο με στοιχεία αναπνευστικής νόσου - μη φυσιολογικές αναπτύξεις που μοιάζουν με απολιθωμένο μπρόκολο σε τρία οστά λαιμού που σχηματίστηκαν ως απόκριση σε μόλυνση στους αερόσακους συνδέεται με τους πνεύμονές του.

Οι επιστήμονες δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο δεινόσαυρος φαίνεται να υπέφερε από μια μυκητιασική λοίμωξη παρόμοια με την ασπεργίλλωση, μια κοινή ασθένεια του αναπνευστικού που συχνά θανατηφόρα για τα σύγχρονα πουλιά και τα ερπετά που μερικές φορές προκαλεί λοιμώξεις των οστών. Η κατάσταση μπορεί να σκότωσε την Ντόλι, είπαν.

Οι δεινόσαυροι υπέφεραν από ασθένειες όπως όλα τα άλλα ζώα, αλλά τα στοιχεία είναι ελάχιστα στο αρχείο απολιθωμάτων, επειδή ο μαλακός ιστός σπάνια διατηρείται σε μια διαδικασία απολίθωσης που ευνοεί τα σκληρά πράγματα όπως τα οστά, τα δόντια και τα νύχια. Απολιθώματα δεινοσαύρων στο παρελθόν είχαν δείξει παθολογίες όπως σπασμένα και επουλωμένα οστά , αποστήματα δοντιών, αιματογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν τα οστά, την αρθρίτιδα ακόμη και τον καρκίνο των οστών .

Η Ντόλι ανήκε σε ένα προηγουμένως άγνωστο είδος δεινοσαύρου σαυροπόδων, μια φυτοφάγα ομάδα με μακρύ λαιμό, μακριές ουρές, μικρά κεφάλια και τέσσερα εύρωστα πόδια που περιλάμβαναν τα μεγαλύτερα χερσαία ζώα στην ιστορία της Γης.

Η Ντόλι, μήκους περίπου 18 μέτρων και βάρους 4 έως 5 τόνων, πέθανε σε ηλικία μεταξύ 15 και 20 ετών, δήλωσε ο Κάρι Γούντροφ, διευθυντής παλαιοντολογίας στο Μουσείο Δεινοσαύρων Great Plains στη Μάλτα της Μοντάνα και κύριος συγγραφέας του μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports .

Παρόμοια σαυρόποδα έφτασαν γενικά στην ενηλικίωση στα τέλη της δεκαετίας του '20.

"Καημένη Ντόλυ. Πιθανότατα ένιωθε απαίσια με όλα τα ίδια σημάδια και συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού που βιώνουμε, όπως πυρετό, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, παραγωγικό βήχα - προβατίνα!" είπε ο ανατόμος και συν-συγγραφέας της μελέτης Lawrence Witmer από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο Heritage College of Osteopathic Medicine.

"Ήταν τόσο άρρωστη η Ντόλι που δεν μπορούσε να συμβαδίσει με το κοπάδι; Πέθανε από αυτή την ασθένεια; Πέθανε μόνη της; Ξέρουμε ότι ήταν άρρωστη για πολύ καιρό - ήταν μια χρόνια ασθένεια - επειδή την είχε πολύ καιρό αρκετά για να ανταποκριθούν τα οστά της με δυσάρεστη αντιδραστική ανάπτυξη των οστών», είπε ο Witmer.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα άρρωστα ζώα να πεθαίνουν όχι απευθείας από ασθένειες αλλά πέφτοντας θύματα θήρευσης ή πείνας λόγω των εξουθενωτικών επιπτώσεών τους.

«Ναι, ως επιστήμονες είμαστε ενθουσιασμένοι και μας ενδιαφέρει η ασθένεια Dolly, αλλά ως άνθρωποι που αγαπάμε τους δεινόσαυρους και άλλα ζώα, οι καρδιές μας ραγίζουν όταν σκεφτόμαστε πώς πέρασαν οι τελευταίες μέρες αυτού του νεαρού δεινοσαύρου άρρωστος, νευρικός, ίσως περιτριγυρισμένος από άγρια αρπακτικά όπως ο Αλλόσαυρος», πρόσθεσε ο Βίτμερ.

Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί απολιθώματα αλλόσαυρου.

Τα λείψανα της Ντόλι ανακαλύφθηκαν το 1990 και το 2013-2015. Η επιστημονική ονομασία του είδους Dolly's θα αποκαλυφθεί σε μελλοντική μελέτη. Ο δεινόσαυρος εμφανίζεται στενά συνδεδεμένος με τον γνωστό Διπλόδοκο.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το φύλο της Ντόλι, αλλά είπαν ότι ο δεινόσαυρος πήρε το παρατσούκλι μιας διάσημης τραγουδίστριας.

«Μετά την Ντόλι Πάρτον, φυσικά», είπε ο Γούντροφ.

Το δίλημμα της Ντόλι όχι μόνο ρίχνει φως στις ιατρικές καταστάσεις σε βάθος χρόνου, αλλά παρέχει μια εικόνα για την ανατομική δομή των πνευμόνων και των αερόσακων των δεινοσαύρων.

Τα σαουρόποδα και οι κρεατοφάγοι δεινόσαυροι που ονομάζονται θερόποδα, μια ομάδα που περιλαμβάνει πτηνά, διαθέτουν αναπνευστικές οδούς πολύ πιο περίτεχνες από ό,τι στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Εκτός από τους πνεύμονες, έχουν λεπτούς αερόσακους σαν μπαλόνι που εισβάλλουν στην κοιλότητα του σώματος και πολλά οστά. Στην Dolly, ανώμαλες αναπτύξεις οστών υπήρχαν στη σύνδεση μεταξύ αναπνευστικού ιστού και οστού σε τρεις σπονδύλους, απόδειξη ότι η μόλυνση είχε εξαπλωθεί από τους πνεύμονες.



Η ασπεργίλλωση, που προκαλείται από την εισπνοή σπορίων από έναν μύκητα, είναι η πιο κοινή αναπνευστική λοίμωξη σήμερα στα πτηνά, τα οποία προήλθαν από φτερωτά θερόποδα του Ιουρασικού και ταξινομούνται ως κλάδος δεινοσαύρων.

«Προσωπικά δεν ξέρω κανένα απολίθωμα με το οποίο μπόρεσα να σχετιστώ με συμπάθεια», είπε ο Woodruff.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις