Τι είναι η τριμεταζιδίνη, το φάρμακο στο επίκεντρο του ντόπινγκ

 Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για την τριμεταζιδίνη, το απαγορευμένο φάρμακο στο οποίο βρέθηκε θετική η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Kamila Valieva στους Αγώνες του Πεκίνου.

Τι είναι η τριμεταζιδίνη και πώς χρησιμοποιείται συνήθως;

Η τριμεταζιδίνη, γνωστή ως TMZ, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά. Λειτουργεί αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και περιορίζοντας τις γρήγορες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν είστε σε ένα άθλημα με μεγάλη προσπάθεια, όπου καταναλώνετε πολλή ενέργεια και βάζετε την καρδιά σας σε σημαντικό στρες, σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει την καρδιά σας να λειτουργήσει καλύτερα θεωρητικά», είπε η Δρ. Kelly Johnson-Arbor. ιατρός ιατρικής τοξικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο MedStar Georgetown.

Γιατί απαγορεύεται η τριμεταζιδίνη στον αθλητισμό;

Βρίσκεται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) από το 2014. Επί του παρόντος, έχει χαρακτηριστεί ως "ρυθμιστής ορμονών και μεταβολισμού", ο οποίος είναι παράνομος για τους αθλητές να χρησιμοποιούν τόσο εντός όσο και εκτός αγώνων.

Πιστεύεται ότι το TMZ μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση, ειδικά στην περίπτωση των αθλημάτων αντοχής, αν και οι απόψεις ποικίλλουν σχετικά με το πόσο μακροχρόνιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα.

Είναι ένα φάρμακο που συνήθως λαμβάνεται μία ή δύο φορές την ημέρα και είναι εύκολο να εντοπιστεί σε δοκιμές ως συνθετικό ναρκωτικό.

Ποιος έχει χρησιμοποιήσει τριμεταζιδίνη;

Οι Ρώσοι αθλητές δεν είναι άγνωστοι στην ουσία. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ του 2018, η αθλήτρια μπομπς από τη Ρωσία Nadezhda Sergeeva αποκλείστηκε δύο ημέρες πριν από τον αγώνα της, αφού βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη.

Μία από τις πιο δημοφιλείς υποθέσεις που αφορούν την τριμεταζιδίνη είναι ο Κινέζος σταρ κολυμβητής και χρυσός Ολυμπιονίκης Sun Yang, ο οποίος τιμωρήθηκε με αναστολή το 2014 αφού βρέθηκε θετικός στην τριμεταζιδίνη. Ο Sun είπε ότι του συνταγογραφήθηκε το φάρμακο για να θεραπεύσει τους πόνους στο στήθος του.



Ποια είναι η σχέση του με το μελδόνιο;

Το TMZ είναι ένα άλλο παράδειγμα μεταβολικού ρυθμιστή όπως το μελδόνιο, το οποίο έχει εμφανιστεί σε κατηγορίες εναντίον των Ρώσων για ντόπινγκ.

Στους Αγώνες της PyeongChang, ο Ρώσος αθλητής του curling Alexandr Krushelnitckii παρέδωσε πίσω το χάλκινο μετάλλιό του αφού βρέθηκε θετικός στο μελδόνιο.

Η Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα αποκλείστηκε επίσης για 15 μήνες μετά από εξέταση με μελδόνιο το 2016.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις