Η AstraZeneca ενισχύει τα ογκολογικά διαπιστευτήρια με επιτυχία δοκιμών για τον καρκίνο του μαστού

 

  • Το Enhertu παρατείνει την επιβίωση και επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου στη δοκιμή
  • Το πρώτο αποτέλεσμα δοκιμής σε νέα κατηγορία καρκίνου του μαστού low-HER2
  • Το Enhertu είναι φάρμακο αντισωμάτων σε συνδυασμό με κυτταροτοξική χημική ουσία
  • Το Astra για να συζητήσει την αναθεώρηση της ευρύτερης χρήσης με τις ρυθμιστικές αρχές



Η AstraZeneca (AZN.L) είπε ότι το αντικαρκινικό της φάρμακο Enhertu έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά τις γυναίκες που πάσχουν από έναν τύπο καρκίνου του μαστού που τις αφήνει με κακές θεραπευτικές επιλογές, ανοίγοντας την πόρτα σε μια πολύ μεγαλύτερη πιθανή ομάδα ασθενών.

Η AstraZeneca, η οποία εργάζεται για το φάρμακο με τον Ιάπωνα Daiichi Sankyo (4568.T) , δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Enhertu παρέτεινε την επιβίωση και επιβράδυνε την εξέλιξη του μεταστατικού καρκίνου του μαστού με χαμηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης γνωστής ως HER2.

Η βελτίωση ήταν "κλινικά σημαντική" σε σύγκριση με την τυπική χημειοθεραπεία, είπε, προσθέτοντας ότι τα λεπτομερή αποτελέσματα της δοκιμής σε τελευταίο στάδιο θα παρουσιαστούν σε μια άγνωστη μέχρι στιγμής ιατρική διάσκεψη.

Η εταιρεία είπε ότι θα απευθυνθεί σε ρυθμιστικούς φορείς για να επιτρέψει την ταχεία αναθεώρηση μιας ευρύτερης χρήσης του φαρμάκου.

Ενώ η μελέτη περιοριζόταν σε ασθενείς με χαμηλό HER2 των οποίων οι όγκοι είχαν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, οι αναλυτές είπαν ότι μια θετική ανάγνωση της δοκιμής θα μπορούσε να προμηνύει μελλοντική χρήση σε προηγούμενα στάδια της νόσου με πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες νέους κατάλληλους ασθενείς ανά έτος.

Η ανάγνωση πρόκειται να ενισχύσει τη θέση της αγγλο-σουηδικής εταιρείας μεταξύ των αναλυτών ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες φαρμακευτικές ομάδες στον κόσμο, χάρη στο υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην ανάπτυξη φαρμάκων για τον καρκίνο.

Έχει προβλέψει υψηλότερα έσοδα του ομίλου για το 2022, παρά τη μείωση των πωλήσεων του ευρέως χρησιμοποιούμενου εμβολίου COVID-19, λόγω των αντικαρκινικών φαρμάκων όπως το Tagrisso κατά των όγκων του πνεύμονα και των θεραπειών για νεφρική νόσο και σπάνιες παθήσεις.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 2,1% στις 10:44 GMT, ξεπερνώντας την άνοδο 0,15% του δείκτη STOXX Europe 600 Health Care (.SXDP) και επεκτείνοντας κέρδος 5% σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις.

«Το χαμηλό HER2 είναι μια μεγάλη και προηγουμένως αδιευκρίνιστη ομάδα ασθενών στον καρκίνο του μαστού», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Credit Suisse, προσθέτοντας ότι είδαν 50% πιθανότητα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αιχμής για πωλήσεις από τη νέα ομάδα ασθενών.

Η AstraZeneca εξασφάλισε δικαιώματα στο συγκρότημα Daiichi Sankyo πριν από τρία χρόνια σε μια συμφωνία αξίας έως και 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Enhertu έχει αποδειχθεί από τότε ότι βοηθά γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα HER2 σε σύγκριση με το Kadcyla, το φάρμακο ADC από την ελβετική Roche - τον μεγαλύτερο κατασκευαστή φαρμάκων για τον καρκίνο στον κόσμο.

«Αυτό αφορά τον επαναπροσδιορισμό της κατηγοριοποίησης του καρκίνου του μαστού και την αύξηση του αριθμού των επιλογών για τις γυναίκες», δήλωσε η Σούζαν Γκάλμπρεϊθ, επικεφαλής της ογκολογικής έρευνας και ανάπτυξης της Astra.

Πρόσθεσε ότι, ενώ η νέα μελέτη είχε επικεντρωθεί σε γυναίκες που είχαν εξαντλήσει τρεις έως τέσσερις προηγούμενες θεραπείες, περισσότερες δοκιμές θα δοκιμάσουν στο μέλλον το Enhertu σε γυναίκες κατά τα προηγούμενα στάδια της νόσου, τόσο με υψηλό όσο και χαμηλό HER2, το οποίο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. ομάδα ασθενών.

Το Enhertu ανήκει σε μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία θεραπειών που ονομάζονται συζυγή φαρμάκων αντισωμάτων (ADC), τα οποία είναι κατασκευασμένα αντισώματα που συνδέονται με τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια απελευθερώνουν χημικές ουσίες που σκοτώνουν τα κύτταρα.

Αυτό οδήγησε στην αρχική έγκριση της αγοράς στα τέλη του 2019. Κερδίστηκε περαιτέρω έγκριση για τον γαστρικό καρκίνο που οφείλεται στο HER2. Το φάρμακο δοκιμάζεται επίσης έναντι άλλων μορφών καρκίνου του στομάχου, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Το καθιερωμένο φάρμακο Herceptin της Roche βασίζεται επίσης στον υποδοχέα HER2, αλλά το Enhertu έχει σχεδιαστεί για να συσκευάζει μια πολύ μεγαλύτερη γροθιά θανάτωσης κυττάρων, έτσι ώστε ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα HER2 να επιτρέπουν τη θεραπεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις