Καμπουροφάλαινες ταξιδεύουν 6000 χιλιόμετρα αναζητώντας σύντροφο
Οι καμπουροφάλαινες μπορεί να είναι πολύ πιο κινητές κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους περιόδου από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, με μερικές να ταξιδεύουν έως και 6.000 χιλιόμετρα αναζητώντας σύντροφο.
Οι καμπουροφάλαινες ( Megaptera novaeangliae ) βρίσκονται σε όλους τους μεγάλους ωκεανούς. Όσοι βρίσκονται στον Βόρειο Ειρηνικό συνήθως περνούν τα καλοκαίρια τους τρέφοντας γύρω από την Αλάσκα και τον Καναδά πριν μεταναστεύσουν νότια το χειμώνα σε νερά κοντά στο Μεξικό και τη Χαβάη για αναπαραγωγή.
Ιστορικά, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οι φάλαινες επιλέγουν είτε το Μεξικό είτε τη Χαβάη ως τόπο αναπαραγωγής. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία, όπως τα κοινά τραγούδια των φαλαινών , υποδηλώνουν ότι οι δύο ομάδες μπορεί να αναμειχθούν.
Για να διερευνήσει περαιτέρω, ο Τζέιμς Ντάρλινγκ στο Whale Trust Maui στη Χαβάη και οι συνεργάτες του μελέτησαν μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες περισσότερων από 26.000 μεμονωμένων φαλαινών στον Βόρειο Ειρηνικό που τραβήχτηκαν από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους από το 1977.
Οι φάλαινες έχουν διακριτά σημάδια χρωστικής στο δέρμα στην κάτω πλευρά της ουράς τους που τους επιτρέπουν να αναγνωρίζονται με ακρίβεια. Χρησιμοποιώντας λογισμικό, οι ερευνητές αναγνώρισαν δύο φάλαινες που φωτογραφήθηκαν τόσο στη Χαβάη όσο και στο Μεξικό κατά τις ίδιες χειμερινές περιόδους αναπαραγωγής.
Ένα αρσενικό είχε διανύσει 4545 χιλιόμετρα σε 53 ημέρες, αφήνοντας μια ομάδα στα ανοιχτά του Olowalu στο νησί Μάουι της Χαβάης για να ενταχθεί σε μια ομάδα τριών φαλαινών στα ανοιχτά του Isla Clarión στο αρχιπέλαγος Revillagigedo του Μεξικού το 2006.
Μια δεύτερη φάλαινα –πιθανότατα και αρσενική– είχε ταξιδέψει 5944 χιλιόμετρα νότια του Zihuatanejo στο Μεξικό προς τα νερά στο κανάλι `Auʻau στα ανοιχτά του Μάουι 49 ημέρες αργότερα, τον χειμώνα του 2018. Εκεί, ήταν μία από τις επτά φάλαινες που κυνηγούσαν ένα θηλυκό. αμφισβητία του κύριου συντρόφου της.
«Η πρώτη μας αντίδραση ήταν: «Πρέπει να με κάνεις πλάκα!» λέει η Darling. Αλλά οι αποστάσεις που φαίνονται τεράστιες στον άνθρωπο μπορεί να μην είναι σημαντικές για τις φάλαινες. «Μπορεί απλώς να ταξιδεύουν στον ωκεανό σαν να είναι η δική τους αυλή», λέει. «Αυτό αλλάζει πραγματικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις φάλαινες».
Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι παρατηρητές είχαν εντοπίσει και τα δύο αυτά ζώα σε βόρειες περιοχές σίτισης στις ακτές του Καναδά και της Αλάσκας.
Ενώ οι αντίστοιχες φωτογραφίες στη μελέτη έτυχε να δείχνουν αρσενικά, και θηλυκά μπορεί επίσης να κάνουν αυτές τις μεγάλες διαδρομές, λέει ο Darling. «Αν τα αρσενικά ήταν εκεί έξω ακολουθώντας τα θηλυκά, θα ήταν πιο λογικό από το να κολυμπήσουν μόνα τους εκεί έξω για 40 ημέρες χωρίς θηλυκά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου», λέει.
Οι φάλαινες ταξιδεύουν συνήθως με ταχύτητες ακτής περίπου 4 χιλιομέτρων την ώρα, λέει ο Darling. Ακόμα κι αν αυτές οι φάλαινες είχαν φωτογραφηθεί ακριβώς κατά τις ημερομηνίες αναχώρησης και άφιξης τους, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι κολυμπούσαν πιο γρήγορα από αυτό.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν διακριτοί πληθυσμοί φαλαινών στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, αλλά μάλλον αρκετές αλληλοκαλυπτόμενες ομάδες, λέει ο Darling. Τα αποτελέσματα θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση τους κανόνες σχετικά με την κατάσταση διατήρησης των φαλαινών, λέει. Από τη δεκαετία του 1990, για παράδειγμα, οι φάλαινες που διαχειμάζουν στο Μεξικό θεωρούνται απειλούμενες, ενώ αυτές που διαχειμάζουν στη Χαβάη χαρακτηρίζονται ως «δεν κινδυνεύουν».
Αναφορά περιοδικού: Biology Letters , DOI: 10.1098/rsbl.2021.0547
Read more: https://www.newscientist.com/article/2308400-some-humpback-whales-travel-6000-kilometres-in-search-of-a-mate/#ixzz7L50DKeWf
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου