Παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη: Τιμήθηκε με το σημαντικότερο Γερμανικό Βραβείο Έρευνας
Σήμερα (15/3/2021) η Παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη θα τιμηθεί, μαζί με άλλους 10 επιστήμονες, με το σημαντικότερο Γερμανικό Βραβείο Έρευνας, το Gottfried Wilhelm (von) Leibniz.
Το βραβείο το συνοδεύει χρηματικό έπαθλο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τιμάται για τη συναρπαστική της ανακάλυψη, που ανέτρεψε ισχύουσες θεωρίες εξάπλωσης του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου.
Ειδικότερα:
Μέχρι πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι οι Νεάντερνταλ ζούσαν μόνοι στην Ευρώπη μέχρι πριν 60.000 χρόνια, όταν έφθασαν οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι από την Αφρική και συνέβαλαν στον αφανισμό τους.
Μόνο που διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την διακεκριμένη Ελληνίδα Παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη-Παπαθεοδώρου του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, ανακατασκεύασαν ψηφιακά τα δύο κρανία του σπηλαίου Απήδημα της Μάνης, έκαναν συγκρίσεις με άλλα ανθρώπινα απολιθώματα, και χρησιμοποίησαν μία υψηλής ακριβείας ραδιομετρική μέθοδο χρονολόγησης, προκειμένου να επανακαθορίσουν την ηλικία των δύο κρανίων.
Το Απήδημα 2 χρονολογείται σε περισσότερα από 170 χιλιάδες χρόνια πριν και εμφανίζει χαρακτηριστικά Νεάντερνταλ.
Δηλαδή επιβεβαιώθηκε η αρχική ταξινόμησή του στο είδος H. neanderthalensis.
Αντίθετα, το Απήδημα 1 χρονολογείται σε περισσότερα από 210 χιλιάδες χρόνια πριν και παρουσιάζει ένα μείγμα σύγχρονων ανθρώπινων και πρωτόγονων χαρακτηριστικών, παραπέμποντας σε ένα πρώιμο μέλος του είδους H. sapiens.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, που μεταφέρει την άφιξη του Homo sapiens στην Ευρώπη/Ελλάδα περισσότερο από 150 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε μέχρι τώρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου