Κοκτέιλ ισχυρών ανθρώπινων αντισωμάτων προστατεύει από την μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-19

 Νέοι δρόμοι ανοίγουν για την θεραπεία των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον φονικό ιό, μέσα από την συνεχή, επιστημονική έρευνα. 

 
Το ισχυρό κοκτέιλ ανθρώπινων αντισωμάτων, έναντι του κορωνοϊού, θα χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία, αλλά και την προφύλαξη ανθρώπων από τον Covid-19.
 
 
Η μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ξεκινά όταν η τριμερής γλυκοπρωτεΐνη της ακίδας του ιού προσδεθεί στον πρωτεϊνικό υποδοχέα ACE2 των κυττάρων μας.

 

Γνωρίζουμε ότι αντισώματα κατά της πρωτεϊνικής ακίδας εξουδετερώνουν τη ιογενή λοίμωξη, και ως εκ τούτου είναι ελπιδοφόρα θεραπευτικά.

 

Ερευνητές απομόνωσαν και χαρακτήρισαν δύο πολύ ισχυρά ανθρώπινα εξουδετερωτικά αντισώματα (S2E12 και S2M11) κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

 

Χρησιμοποιώντας τα δύο αυτά αντισώματα διαπίστωσαν ότι προστατεύουν τα χάμστερ από την μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

 

 

Οι ηλεκτρονικές μικροσκοπικές φωτογραφίες μάλιστα έδειξαν τη δέσμευση των δύο αντισωμάτων (S2E12 και S2M11) στην πρωτεΐνη την ακίδας, ώστε η νέα τρισδιάστατη διαμόρφωση να μην μπορεί να δεσμευτεί στον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγιειοτασίνης (ACE2) των κυττάρων μας.

Το κοκτέιλ των δύο αντισωμάτων έδειξε συνεπώς ότι προστατεύει τα χάμστερ από την μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

Ως εκ τούτου αυτά τα αποτελέσματά ανοίγουν τον δρόμο για την χρήση κοκτέιλ αντισωμάτων για προφύλαξη ή θεραπεία ανθρώπων από τον ιό SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα περιορίζουν ακόμη και την δράση μεταλλαγμένων στελεχών ιών.

Άρθρο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις