ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ DNA ΤΩΝ Viking έδωσε απρόσμενες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι ήταν πραγματικά.

 ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ DNA ΤΩΝ Viking έδωσε απρόσμενες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι ήταν πραγματικά. Η εικόνα που έχει όλος ο κόσμος για τους Βίκινγκ είναι ότι ήταν ξανθοί. Νέα όμως γενετική ανάλυση έρχεται να ξαναγράψει τα βιβλία της ιστορίας και την εικόνα που έχει όλος ο κόσμος για τους Βίκινγκ, π.χ. κάποιοι ήταν μελαχρινοί και είχαν καταγωγή από τη Νότια Ευρώπη!

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.


Οι Βίκινγκ ήταν Σκανδιναβοί. Λόγω των προηγμένων δεξιοτήτων τους στην ιστιοπλοΐα και τη ναυσιπλοΐα έκαναν επιδρομές και εμπόριο (από τα τέλη του 8ου ως τα τέλη του 11ου αιώνα) σε μεγάλες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Μεσογείου.


Ο όρος επίσης επεκτείνεται συνήθως στις σύγχρονες γλώσσες για να συμπεριλάβει κοινότητες Σκανδιναβικής προέλευσης κατά την Εποχή των Βίκινγκ, περίπου 750 έως 1050 μ.Χ. Αυτή η περίοδος της Σκανδιναβικής στρατιωτικής, εμπορικής και δημογραφικής επέκτασης αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πρώιμης Μεσαιωνικής ιστορίας της Σκανδιναβίας, της Εσθονίας, των Βρετανικών Νησιών, της Γαλλίας και της Σικελίας. Γενικότερα, η παρουσία τους, πολεμική ή πιο ειρηνική, άλλαξε το πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό τοπίο της Ευρώπης.

Η εικόνα που έχει όλος ο κόσμος για τους Βίκινγκ είναι ότι ήταν ξανθοί Σκανδιναβοί με στενές συγγένειες μεταξύ τους.
Όμως η νέα γενετική ανάλυση έρχεται να ξαναγράψει τα βιβλία της ιστορίας, καθώς αποκαλύπτει ότι αρκετοί Βίκινγκ ήταν μελαχρινοί, κάποιοι δεν ήταν καν Σκανδιναβοί και ορισμένοι δεν είχαν την παραμικρή συγγενική σχέση μεταξύ τους. Κάποιοι είχαν μάλιστα καταγωγή από τη Νότια Ευρώπη!
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σπουδαία δημοσίευση* στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature, ανέλυσαν DNA που πήραν από 442 σκελετούς Βίκινγκ, οι οποίοι βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Γροιλανδίας.
Η βασική -και απρόσμενη- εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι Βίκινγκ είχαν μεγάλες γενετικές διαφορές μεταξύ τους, παρατήρηση που δείχνει ότι ήταν κατά τόπους πολύ πιο απομονωμένοι από ό,τι είχε έως τώρα θεωρηθεί και ορισμένοι δεν είχαν την παραμικρή συγγενική σχέση.
Επιπρόσθετα, υπήρχαν πολύ πιο σημαντικές ροές γονιδίων στη Σκανδιναβία, από ότι αναμενόταν, από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες συνέβησαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Εποχής των Βίκινγκ.

Οι ερευνητές ιχνηλάτησαν ξεχωριστές μετακινήσεις των Βίκινγκ σε όλη την Ευρώπη: οι Βίκινγκς από τη Δανία κατευθύνθηκαν προς την Αγγλία, οι Σουηδοί Βίκινγκς από τη Σουηδία μετακινήθηκαν Ανατολικά προς τις Βαλτικές περιοχές, ενώ οι Βίκινγκς από τη Νορβηγία ταξίδεψαν στην Ιρλανδία, την Ισλανδία και τη Γροιλανδία.
Ωστόσο, οι Βίκινγκς από αυτές τις τρεις πληθυσμιακές ομάδες σπάνια αναμίχθηκαν γενετικά.

Από τη μελέτη του DNA 34 σκελετών από έναν χώρο ταφής στην Εσθονία, η ερευνητική ομάδα εντόπισε τέσσερα αδέλφια που είχαν ταφεί δίπλα-δίπλα.
Στενοί συγγενείς αυτής της οικογένειας βρέθηκαν επίσης εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, απεικονίζοντας την κινητικότητα που χαρακτήρισε την εποχή των Βίκινγκ.

Συχνά είχαν παιδιά με άτομα από άλλα μέρη της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, ήταν μάλλον μελαχρινοί και όχι ξανθοί, κάτι που τους διαφοροποιεί από το καθιερωμένο χαρακτηριστικό των Viking.

Συγκρίνοντας με τους σύγχρονους πληθυσμούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με το χρώμα της επιδερμίδας έχουν υποστεί ισχυρή διαφοροποίηση στους Σκανδιναβικούς πληθυσμούς κατά την τελευταία χιλιετία.
Παράλληλα διαπίστωσαν αύξηση του αλληλόμορφου του γονιδίου που καθορίζει την λακτάση και ένα αλληλόμορφο που σχετίζεται με την ανοσοαπόκριση.

*Βιβλιογραφία. Margaryan A., et al. 16/9/2020. Population genomics of the Viking world
Nature 585: 390–396.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις