ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19!!!

 ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19!!! Στην καλύτερη περίπτωση στοιχεία ΙΙΙ φάσης για εμβόλιο θα έχουμε τέλος Νοεμβρίου 2020. Δύο πρόσθετοι λόγοι να τηρούμε το σχέδιο ΧΑΜ.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.

Α) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι η ρεμδεσιβίρη και άλλα 4 φάρμακα δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου ή τη διάρκεια νοσηλείας από COVID-19.
Β) Το αντιδιαβητικό φάρμακο σιταγλιπτίνη μάλλον βελτιώνει την κλινική έκβαση νοσηλευόμενων ασθενών με σακχαροδιαβήτη που προσβάλλονται από COVID-19.
Α) Ο ΠΟΥ αξιολόγησε* τα αποτελέσματα τεσσάρων πιθανών θεραπευτικών πρωτοκόλλων εναντίον της πολυσυστημικής νόσου COVID-19. Ειδικότερα της ρεμδεσιβίρης, της υδροξυχλωροκίνης, του συνδυασμού δύο αντι-HIV φαρμάκων (λοπιναβίρης / ριτοναβίρης) και της ιντερφερόνης επί 28 ημέρες σε χιλιάδες νοσοκομειακούς ασθενείς. Η μελέτη διαπίστωσε ότι καμία από τις θεραπείες δεν επηρέασε ουσιαστικά τον κίνδυνο θανάτου (ή με άλλα λόγια δεν μείωσε την πιθανότητα θανάτου) ή τη διάρκεια νοσηλείας. Πρόκειται για τα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης με τίτλο Solidarity (Αλληλεγγύη) που συντόνιζε ο ΠΟΥ.
Τα ευρήματα βέβαια αυτά αποτελούν θλιβερά νέα για τις ΗΠΑ, όπου η ρεμδεσιβίρη ήταν θεραπεία που είχε λάβει άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το φάρμακο βελτίωσε τις πιθανότητες επιβίωσης και μείωσε τους χρόνους ανάκαμψης κατά 30% περίπου. Τέλος, η ΕΕ υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο με της εταιρεία για την αγορά 500.000 δόσεων του φαρμάκου.
Η εταιρεία Gilead που παρασκευάζει το φάρμακο απορρίπτει τα συμπεράσματα της διεθνούς μελέτης και βούληση για επανάληψη της μελέτης.
Β) Μελέτη που δημοσιεύτηκε** στο ιατρικό περιοδικό Diabetes Care επισημαίνει ότι σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και λοίμωξη COVID-19, η θεραπεία με σιταγλιπτίνη, που είναι αναστολέας του ένζυμου DPP-4, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας συσχετίστηκε με σημαντικού βαθμού μείωση της θνησιμότητας και βελτίωση της κλινικής έκβασης συγκριτικά με την καθιερωμένη αντιδιαβητική αγωγή. Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων τους σε σακχαροδιαβητικούς ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.
*Βιβλιογραφία. WHO 15/10/2020. Solidarity Therapeutics Trial produces conclusive evidence on the effectiveness of repurposed drugs for COVID-19 in record time. https://www.who.int/.../15-10-2020-solidarity...
** Sebastiano Bruno Solerte, et al. 29/9/2020. Sitagliptin Treatment at the Time of Hospitalization Was Associated with Reduced Mortality in Patients with Type 2 Diabetes and COVID-19: A Multicenter, Case-Control, Retrospective, Observational Study. Diabetes Care, https://doi.org/10.2337/dc20-1521


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις