Χρήση καταλάσης* για τη θεραπεία της νόσου COVID-19

 Χρήση καταλάσης* για τη θεραπεία της νόσου COVID-19

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Κίνας διαπίστωσαν ότι η καταλάση, ένα φυσικό και φθηνό αντιοξειδωτικό ένζυμο, έχει θετική δράση για τη θεραπεία των συμπτωμάτων COVID-19. Ειδικότερα:
Α) Το ένζυμο καταστέλλει αντιφλεγμονώδη δράση με την ικανότητά του να ρυθμίζει την παραγωγή κυτοκινών, μιας πρωτεΐνης που παράγεται σε λευκά αιμοσφαίρια. Οι κυτοκίνες είναι ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα κύτταρα του ίδιου του σώματος εάν φτιαχτούν πάρα πολλά - μια λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκίνης» που αναφέρεται σε ορισμένους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID- 19.
Β) Η καταλάση μπορεί να προστατεύσει τα κυψελιδικά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στους ανθρώπινους πνεύμονες, από βλάβες που οφείλονται στην οξείδωση.
Γ) Η καταλάση μπορεί να καταστείλει την αναπαραγωγή/πολλαπλασιασμό του ιού SARS-CoV-2.
* Η καταλάση παράγεται φυσικά και χρησιμοποιείται από ανθρώπους, ζώα και φυτά. Μέσα στα κύτταρα, το αντιοξειδωτικό ένζυμο διασπά το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο μπορεί να είναι τοξικό, σε νερό και οξυγόνο. Το ένζυμο χρησιμοποιείται επίσης παγκοσμίως σε παραγωγή τροφίμων και ως συμπλήρωμα διατροφής.

**Βιβλιογραφία. An Antioxidant Enzyme Therapeutic for COVID‐19. Advanced Materials.
First published: 13 September 2020 https://doi.org/10.1002/adma.202004901


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις