ΣΕ 3 ΙΟΛΟΓΟΥΣ (δύο Βιολόγους και ένα γιατρό) ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ C,

ΣΕ 3 ΙΟΛΟΓΟΥΣ (δύο Βιολόγους και ένα γιατρό) ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ C, που προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π Θ.

Το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2020 απονεμήθηκε σε δύο Βιολόγους και ένα γιατρό, τους Harvey J. Alter (National Institutes of Health in Bethesda, Maryland, Charles M. Rice (The Rockefeller University, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) και Michael Houghton (University of Alberta in Canada) για την ανακάλυψη του ιού της Ηπατίτιδας C, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση και την ανάπτυξη νέων θεραπειών σώζοντας εκατομμύρια ζωές!

Από 130 έως 170 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, νοσούν από χρόνια ηπατίτιδα C.
Από 3 έως 4 εκατομμύρια άτομα μολύνονται ανά έτος, ενώ πάνω από 350.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται με την ηπατίτιδα C.




Τα ποσοστά αυξήθηκαν σημαντικά τον 20ο αιώνα, εξαιτίας του συνδυασμού χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών και των ενδοφλέβιων φαρμάκων ή των μη αποστειρωμένων ιατρικών εργαλείων.

Το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής.

Το βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C, που αποτελεί παγκόσμια υγειονομική απειλή καθώς προκαλεί καρκίνο του ήπατος. Οι Αμερικανοί Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice τιμήθηκαν από την Σουηδική ακαδημία, για την «επιτυχία - ορόσημο στη μάχη ενάντια σε ιογενείς μολύνσεις.

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι τρεις επιστήμονες «έκαναν αποφασιστική συνεισφορά στην μάχη απέναντι στην ηπατίτιδα, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος σε ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη».
Οι Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice βοήθησαν στον προσδιορισμό των αιτίων της χρόνιας ηπατίτιδας, οδηγώντας σε ανάπτυξη αιματολογικών εξετάσεων και φαρμακευτικών ουσιών για την πάθηση.

Σήμερα ο ιός θεωρείται αντιμετωπίσιμος χάρη στις ανακαλύψεις τους. Ο Alter αφιέρωσε το επιστημονικό του έργο σε μελέτες για τις μεταγγίσεις αίματος, αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος ιός της ηπατίτιδας C, ήταν αυτός που προκαλούσε σε ασθενείς που έκαναν μεταγγίσεις αίματος χρόνια ηπατίτιδα.

Ο Houghton απομόνωσε τον ιό και ο Rice απέδειξε με τις έρευνές του πως ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί από μόνος του ηπατίτιδα.


















































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις