Να φοράτε τα γυαλιά σας! ΤΟ ΜΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-Cov-2. !

 ΤΟ ΜΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-Cov-2. 

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.

Τα γυαλιά μάλλον αποτελούν προστατική δράση από τη μόλυνση με τον ιο

. Γι’ αυτό προστατεύουμε τα μάτια μας με γυαλιά, και δεν ακουμπάμε στόμα, μύτη, μάτια χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας.

Το πρώτο στάδιο στην είσοδο του ιού είναι η προσκόλληση της ιικής πρωτεΐνης της ακτίνας του ιού στον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2). 
Στη συνέχεια, μια άλλη ανθρώπινη πρωτεάση, η πρωτεΐνη TMPRSS2, κόβει σαν ψαλίδι την πρωτεΐνη της ακτίνας του ιού, επιτρέποντας έτσι στο γενετικό (RNA) υλικό του ιού να διεισδύσει στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας και να αρχίσει να αναδιπλασιάζεται/μεταφράζεται στα ανθρώπινα ριβοσώματα.
Μελέτη* εντόπισε (23/4/2020) ότι τα κύτταρα στο κερατοειδή χιτώνα στο μάτι εκφράζουν αυτές τις δύο πρωτεΐνες (ACE2 και TMPRSS2) εισόδου του κορωνοϊού.

Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε** τη συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής χρήσης γυαλιών και του κινδύνου λοίμωξης με τον ιό SARS-Cov-2. 

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 276 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο στην Κίνα. 16 από τους 276 ασθενείς (5,8%) φόραγαν γυαλιά για πάνω από 8 ώρες την ημέρα και όλοι είχαν μυωπία.
 Αντίστοιχα, το ποσοστό των πολιτών με μυωπία στην Κινέζικη επαρχία είναι 31,5%, το οποίο ήταν αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό των ασθενών με COVID-19 και μυωπία στον πληθυσμό της μελέτης.
Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη παρέχει έμμεσες ενδείξεις ότι η καθημερινή χρήση γυαλιών μπορεί να προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης του κορωνοϊού SARS-Cov-2. Με άλλα λόγια, μάλλον είναι αόρατοι στον κορωνοϊό όσοι φορούν καθημερινά γυαλιά και μάσκα σε πολυσύχναστες περιοχές.
*Βιβλιογραφία. Sungnak W., et al. (23/4/2020). SARS-CoV-2 entry factors are highly expressed in nasal epithelial cells together with innate immune genes. Nature Medicine. https://www.nature.com/articles/s41591-020-0868-6
**Zeng W et al. 16/9/2020. Association of Daily Wear of Eyeglasses with Susceptibility to Coronavirus Disease 2019 Infection. JAMA Ophthalmol. doi:10.1001/jamaophthalmol.2020.3906


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις