ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

 Σε δύο άρθρα ερευνητές περιγράφουν θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από την γρίπη ή/και τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αφέψημα (τσάι) από αγιόκλημα Ιαπωνικό (Lonicera japonica) που περιέχει μικρόRNA* αναστέλλει την αντιγραφή του SARS-CoV-2 και επιταχύνει την ίαση των μολυσμένων ασθενών.
Η Κινέζικη ιατρική περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος παραδοσιακών ιατρικών πρακτικών. Παρότι είναι αρκετά διαδεδομένη στην ΄Απω Ανατολή, στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται ως μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως αντιμετωπίζεται και με καχυποψία.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το τσάι από αγιόκλημα Ιαπωνικό εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως «προληπτικό φάρμακο» κατά της γρίπης (H1N1, H5N1 and H7N9). 


Τώρα, όπως περιγράφεται σε δύο άρθρα** ερευνητές*** από την Κίνα θεωρούν ότι το μικρό RNA MIR2911, που περιέχεται σε αφέψημα από αγιόκλημα λειτουργεί ως «ιογενής πενικιλίνη» και καταπολεμά τον κορωνοϊό. 

Ειδικότερα στοχεύει γονίδια του ιού SARS-CoV-2 που συμμετέχουν στον πολλαπλασιασμό του και με αυτόν τον τρόπο αναστέλλεται ο πολλαπλασιασμός του ιού μέχρι ποσοστού 93%

Το μικρό RNA δηλ. παρέχει μια πρακτική θεραπευτική στρατηγική για τη θεραπεία της λοίμωξης SARS-CoV-2. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το MIR2911 όχι μόνο επιβεβαιώνει την εξαιρετικά υψηλή αντιική δράση του, αλλά παρέχει επίσης ένα νέο τρόπο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας πιθανών φαρμάκων.


 Βέβαια, σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία της Δύσης, όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγάλες κλινικές μελέτες.


*Τα μικρό-RNAs (miRNAs) είναι μια πολυπληθής οικογένεια μικρών μορίων RNA (περίπου 22 νουκλεοτιδίων) που δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Βρέθηκαν σε φυτά, ζώα και σε ορισμένους ιούς. Λειτουργούν στη σίγαση του RNA και στη μετα-μεταγραφική ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. 


Με απλά λόγια, συμμετέχουν σε ποικίλες βιολογικές διαδικασίες. 

Τα μόρια miRNA λειτουργούν μέσω ζευγαρώματος βάσεων με συμπληρωματικές αλληλουχίες εντός μορίων mRNA. 

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μόρια mRNA σιωπούν, με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες διαδικασίες: (1) Διάσπαση του κλώνου mRNA σε δύο κομμάτια, (2) Αποσταθεροποίηση του mRNA με συντόμευση της πολύ (Α) ουράς του, και ( 3) Λιγότερο αποτελεσματική μετάφραση του mRNA σε πρωτεΐνες από ριβοσώματα.
**Βιβλιογραφία. Zhou et al. Absorbed plant MIR2911 in honeysuckle decoction inhibits SARS-CoV-2 replication and accelerates the negative conversion of infected patients. Cell Discovery DOI: 10.1038/s41421-020-00197-3
*** Zhou J and Huang J (2020). Current Findings Regarding Natural Components with Potential Anti-2019-nCoV Activity. Front. Cell Dev. Biol. 8:589. doi: 10.3389/fcell.2020.00589


























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις