Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ της ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

 Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ της ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ, γιατί οι συμπολίτες μας αυτοί από τη μια μεριά είναι αντίθετοι στην τήρηση των υποδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων και από την άλλη προβάλλουν αντίσταση στον πιθανό εμβολιασμό τους.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.

Ερευνητές διαπίστωσαν* ότι:
α) Η πίστη σε συνωμοσίες που σχετίζονται με το νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ είναι αρκετά διαδεδομένη και σταθερή το τελευταίο πεντάμηνο, τόσο όσον αφορά την πηγή προέλευσης του ιού, όσο και την σοβαρότητα της πανδημίας, αλλά και της πολυσυστημικής νόσου Covid-19. Περισσότερα από 1 στα 4 άτομα (28%) τον Μάρτιο πίστευαν στις ΗΠΑ ότι η Κινεζική κυβέρνηση δημιούργησε τον κορωνοϊό ως βιολογικό όπλο. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 37% τον Ιούλιο. Επιπρόσθετα, σχεδόν 1 στους 7 (15%) Αμερικανούς πίστευε ότι η φαρμακοβιομηχανία δημιούργησε τον ιό για να αυξήσει τις πωλήσεις φαρμάκων και εμβολίων.

β) Η παρακολούθηση ΜΜΕ που προβάλλουν συγκεκριμένη ιδεολογία και η χρήση των κοινωνικών δικτύων σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα πίστης σε θεωρίες συνωμοσίας. Σχεδόν 1 στους 4 (24%) Αμερικανούς πίστευαν τον Μάρτιο ότι ορισμένα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπερτόνιζαν τον κίνδυνο που ενέχει ο κορωνοϊός προκειμένου να βλάψουν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 32% τον Ιούλιο.

γ) Η πίστη σε συνωμοσίες δημιουργεί εμπόδια στην απόκτηση δημόσιας υποστήριξης για την πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊούς.

Συμπερασματικά. Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι μόνο επίμονη, αλλά σχετίζεται επίσης με την απροθυμία να δεχτεί ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, εάν θα γίνει διαθέσιμο, καθώς και να συμμετάσχει σε συμπεριφορές τήρησης του σχεδίου ΧΑΜ, όπως η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας που μπορεί να περιορίσουν την εξάπλωσή του.
Τέλος, οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν/είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν (τόσο στην πανδημία γρίπης του το 1918, όσο και την τωρινή πανδημία του κορωνοϊού) επειδή παρέχουν εξηγήσεις για γεγονότα που δεν είναι πλήρως κατανοητά, χρησιμοποιούν τη δυσπιστία των πολιτών για κάθε κυβέρνηση και άλλους ισχυρούς παράγοντες και περιλαμβάνουν κατηγορίες που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν
*Βιβλιογραφία. Daniel Romer και Kathleen Hall Jamieson 21/9/2020. Conspiracy theories as barriers to controlling the spread of COVID-19 in the U.S. Social Science & Medicine https://www.sciencedirect.com/.../pii/S027795362030575X...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις