ΝΕΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ

 ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΟΣΩΜΑΤΑ.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα αυτού του στελέχους (D614G) μάλλον επηρεάζει τη δυνατότητα περιορισμού του, και γι΄ αυτό πρέπει να τηρούμε το σχέδιο ΧΑΜ με μεγαλύτερη σχολαστικότητα.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας Α. Π. Θ.

Το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην περιοχή Wuhan της Κίνας, τον Οκτώβριο του 2019, συμβολίζεται με το γράμμα L. Το γονιδίωμά του (RNA) αποτελείται από 30.000 γράμματα. Γνωρίζουμε, ότι όλοι οι ιοί RNA μεταλλάσσονται κατά τη διάρκεια μόλυνσης των ανθρώπων και ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση.

Απλώς ο νέος κορωνοϊός έχει σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών κατά τον πολλαπλασιασμό του, και ως εκ τούτου θεωρητικά αναμένεται να δημιουργούνται λιγότερες μεταλλάξεις στο γενετικό του υλικό του, το RNA, σε σχέση με τον ιό της γρίπης. ΄Ηδη ολοκληρώθηκε η ανάλυση 100.000 γονιδιωμάτων (αλληλουχιών) του RNA του ιού.

Αυτό, έδωσε τη δυνατότητα να εντοπιστούν 13.000 μεταλλάξεις στο RNA του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ωστόσο, οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στη λοιμογόνο ικανότητα του ιού ή στην πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Παρόλα αυτά, μετάλλαξη D614G που εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ευρώπη και την Αμερική στο γονίδιο που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού κυριαρχεί στις παγκόσμιες μολύνσεις. Λόγω της μετάλλαξης ο ιός έχει από 6 έως 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τον ανθρώπινο κυτταρικό υποδοχέα ACE2 και ως εκ τούτου προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρά μας.

Η νεότερη αυτή παραλλαγή στο γονιδίωμα του ιού είναι πιο μολυσματική σε κυτταρική καλλιέργεια, αλλά ίσως να μην συνοδεύεται από σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα. Από την άλλη, συνδέεται με την παραγωγή/ανίχνευση υψηλότερου ιικού φορτίου.

Αυτή η μετάλλαξη, η οποία σχετίζεται με εστίες στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη, τελικά αποτελεί την γενετική υπογραφή στην πλειονότητα (πάνω από 68%) των κρουσμάτων παγκόσμια. Με απλά λόγια, το στέλεχος που φέρει τη μετάλλαξη D614G ενισχύει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και έχει εκτοπίσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα στελέχη του ιού.

Συμπερασματικά. Η αυξημένη μεταδοτικότητα του στελέχους D614G μάλλον επηρεάζει τη δυνατότητα περιορισμού του (και της πανδημίας), και ίσως ξεπερνά ευκολότερα τα εμπόδια που θέτουμε με το σχέδιο ΧΑΜ, όπως είναι η χρήση μάσκας, η γεωγραφική απόσταση (π.χ. αποφυγή χώρων με υψηλό συγχρωτισμό ατόμων) και το πλύσιμο των χεριών.
*Βιβλιογραφία. Daniele Mercatelli and Federico M. Giorgi. Geographic and Genomic Distribution of SARS-CoV-2 Mutations. Frontiers in Microbiology https://www.frontiersin.org/.../10.../fmicb.2020.01800/full


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις