Η ΠΡΩΙΜΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ SARS-CoV-2 ΣΤΗ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ.

Η ΠΡΩΙΜΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ SARS-CoV-2 ΣΤΗ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ. 

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.


Αρκετοί ασθενείς με μη διαγνωσμένα συμπτώματα γρίπης είχαν στην πραγματικότητα COVID-19 τον περασμένο χειμώνα.
Η επιδημία SARS-CoV-2 αναφέρθηκε στην πόλη Γουχάν της Κίνας στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Είκοσι μία ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ εντόπισαν την πρώτη τους περίπτωση. Επρόκειτο για έναν άνδρα που είχε ταξιδέψει από τη πόλη Γουχάν στην Ουάσιγκτον.
Ερευνητές προκειμένου να εκτιμήσουν τα πραγματικά περιστατικά γρίπης ή κορωνοϊού κατά τον Ιανουάριο του 2020 προέβησαν σε αναδρομική μελέτη σε δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς με συμπτώματα τύπου γρίπης/COVID-19 στις μητροπολιτικές περιοχές της Γουχάν και του Σιάτλ (ΗΠΑ). Διαπίστωσαν ότι στην πόλη Γουχάν 4 δείγματα ήταν θετικά για τον ιό SARS-CoV-2 και 7 θετικά στον ιό της γρίπης από 26 ενήλικες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για ασθένεια τύπου γρίπης σε δύο κεντρικά νοσοκομεία της πόλης πριν από τη 12η Ιανουάριου του 2020.


 Η μελέτη του Σιάτλ αποκάλυψε 25 θετικά άτομα στον ιό SARS-CoV-2 και 442 θετικά στον ιό της γρίπης από τα 2353 παιδιά και ενήλικες που παρουσίασαν οξεία αναπνευστική νόσο πριν από τις 9 Μαρτίου 2020. Με απλά λόγια, πολλοί ασθενείς με μη διαγνωσμένα συμπτώματα γρίπης είχαν στην πραγματικότητα COVID-19 τον περασμένο χειμώνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το αρχικό επιδημικό κύμα στην πόλη Γουχάν πιθανότατα προήλθε από ένα μόνο μολυσμένο άτομο κάπου μεταξύ 26 Οκτωβρίου και 13 Δεκεμβρίου 2019. Παρόμοια, στην περιοχή της πόλης Σιάτλ, μπορεί ο ιός να είχε φτάσει πολύ νωρίτερα, ίσως τα Χριστούγεννα του 2019 ή την Πρωτοχρονιά του 2020.


Συμπέρασμα. Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν και την περιοχή Σιάτλ ήταν πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι αρχικά πιστευόταν. Ο ιός πιθανότατα εξαπλώθηκε για μήνες στον πληθυσμό της πόλης Γουχάν πριν από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων (μόνο 422 περιπτώσεις είχαν αναφερθεί, από τις αρχές της πόλης, μέχρι 22/1/2020). Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ενδέχεται ο πραγματικός αριθμό ήταν 12.000. Στον πληθυσμό της πόλης Σιάτλ οι φορείς του ιού ανέρχονταν στις 9.000. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα COVID-19 είναι εξαιρετικά ήπια στα παιδιά, η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρχαν χιλιάδες ήπιες περιπτώσεις COVID-19 εκείνη την εποχή στην μητροπολιτική περιοχή του Σιάτλ.
*Βιβλιογραφία. Du Z., et al. 12/8/2020. Using the Covid-19 to influenza ratio to estimate early pandemic spread in Wuhan, China and Seattle, US. EClinicalMedicine,: https://www.thelancet.com/…/ec…/PIIS2589-5370(20)30223-6.pdf



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις