Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ* ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΗΞΗΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ SARS-CoV-2.



Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ* ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΗΞΗΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ SARS-CoV-2.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

 Ένας από τους παλαιότερους κλάδους του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζεται συμπλήρωμα, μπορεί να επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε** στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia (ΗΠΑ).
Η κατανόηση της παθοφυσιολογίας της λοίμωξης SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για να σχεδιαστούν θεραπευτικές και δημόσιες στρατηγικές υγείας Οι αλληλεπιδράσεις ιού-ξενιστή/ανθρώπου μπορούν να καθοδηγήσουν την ανακάλυψη στοιχείων που ρυθμίζουν την πρόοδο και τα συμπτώματα της νόσου COVID-19. Πράγματι η ανάλυση της δομής και της λειτουργίας δεκάδων πρωτεΐνών του ανθρώπου έδειξε τη σημαντικότητα διάφορων ανοσοποιητικών μονοπατιών, όπως του συμπληρώματος και της πήξης. Για να διερευνήσουν οι επιστήμονες εάν πράγματι το συμπλήρωμα και η πήξη επηρεάζουν τα συμπτώματα της νόσου, πραγματοποίησαν πολλά και ποικίλα πειράματα.
Διαπίστωσαν ότι η μεταγραφική καταγραφή των ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων έδειξε ότι, εκτός από τις ιντερφερόνες τύπου Ι και τις εξαρτώμενες από ιντερλευκίνη-6 φλεγμονώδεις αποκρίσεις, η μόλυνση και τα συμπτώματά της επηρεάζονται από τα μονοπάτια του συμπληρώματος και της πήξης. Η συσχέτιση των κλινικών συμπτωμάτων με το συμπλήρωμα υποδηλώνει ότι μπορεί να εντοπιστούν τα πιο ευάλωτα άτομα και επιπλέον να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα φάρμακα που αναστέλλουν το σύστημα συμπληρώματος, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την αξία της χρήσης μιας πολυτροπικής αναλυτικής προσέγγισης για την αποκάλυψη καθοριστικών και προγνωστικών της ανοσίας, της ευαισθησίας και της κλινικής έκβασης που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.
* Κατά την διάρκεια της εξέλιξης αναπτύχθηκαν στους οργανισμούς δυο βασικοί βραχίονες άμυνας στελεχώνοντας το σύστημα ανοσίας τους, η ειδική ή προσαρμοστική ανοσία (adaptive immunity) και η µη ειδική ή φυσική ανοσία (innate immunity). Η φυσική ανοσία είναι παρούσα σε όλους τους πολυκύτταρους οργανισμούς και η εµφάνιση της προηγήθηκε φυλογενετικά της προσαρµοστικής. Το σύστημα συμπληρώματος του ανθρώπου είναι ένας βασικός παράγοντας στην έμφυτη ανοσία και ένας σημαντικός παράγοντας της χυμικής ανοσίας. Αποτελείται από 35 περίπου διαλυτές και µεβρανικές πρωτεΐνες που εκφράζονται κυρίως, από ηπατοκύτταρα αλλά και µονοκύτταρα, µακροφάγα και επιθηλιακά κύτταρα του γαστρεντερικού, νευρικού και ουροποιητικού συστήµατος. Τα συστατικά ενεργοποίησής του είναι μια ομάδα πρωτεϊνών πλάσματος, των οποίων η ενεργοποίηση αποτελείται από μια σειρά από διαδοχικά βήματα. Η ενεργοποίηση συμπληρώματος συνδέεται με κυτταρικές αποκρίσεις με την αναγνώριση αποσπασμένων θραυσμάτων πρωτεΐνης συμπληρώματος από υποδοχείς σε λευκοκύτταρα και αγγειακά κύτταρα. Οι τρεις πρωταρχικοί ρόλοι του συμπληρώματος στην άμυνα του ξενιστή έναντι της λοίμωξης είναι: (1) ενεργοποίηση μιας φλεγμονώδους απόκρισης. (2) οψωνινοποίηση (Η διαδικασία της φαγοκυττάρωσης διευκολύνεται με την καθήλωση στους μικροοργανισμούς ανοσοσφαιρινών ή κλασμάτων του συμπληρώματος) μικροβιακών παθογόνων για ανοσολογική προσκόλληση, και (3) βλάβη των μεμβρανών, συμπεριλαμβανομένης της λύσης των ευαίσθητων οργανισμών. H πυροδότηση του συμπληρώματος ενισχύεται σε διάφορα στάδια, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια γρήγορη και μαζική φλεγμονώδη απόκριση.
**Βιβλιογραφία. Vijendra Ramlall, et al. 3/8/2020. Immune complement and coagulation dysfunction in adverse outcomes of SARS-CoV-2 infection. Nature Medicine https://www.nature.com/articles/s41591-020-1021-2.

Σχόλια