ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΗ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΡΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΝΟΣΟ Covid-19



ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΗ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΡΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΝΟΣΟ Covid-19
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.

Στις 21/4/2020 η ανάρτησή μου είχε τίτλο: ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ; Έγραφα:
-Υπάρχουν στοιχεία από την Νότια Κορέα και την Κίνα που δείχνουν ότι ένα άτομο που μολύνθηκε από τον ιό και ιάνθηκε, ενδέχεται να επαναμολυνθεί από τον κορωνοϊό. 
Ειδικότερα, στη Νότια Κορέα διαπιστώθηκε ότι άτομα που ανέκαμψαν από τον κορωνοϊό σε επανέλεγχο βρέθηκαν πάλι θετικοί στον ιό. 
Το ποσοστό των ατόμων, ύστερα από την επανεξέταση, που βρέθηκε θετικό στον ιό ήταν χαμηλό, περίπου 2,1% σε χιλιάδες εξετάσεις. 

Βέβαια, εξαιτίας αυτής της παρατήρησης τίθεται το ερώτημα: μπορεί ένα άτομο να μολυνθεί ξανά με κορωνοϊό και για πόσο χρόνο ένα άτομο αποκτά ανοσία μετά την πρώτη μόλυνσή του από τον ιό;
Η απλούστερη εξήγηση είναι η ακόλουθη: 
Ερευνητές απέδειξαν ότι κυκλοφορούν τρία (Α, Β και C) στελέχη του κορωνοϊού. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδέχεται το άτομο να έχει μολυνθεί αρχικά από το στέλεχος Α και ύστερα από το στέλεχος Β ή C. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει το ιικό φορτίο του ατόμου να είχε εξεταστεί με προσδιορισμό της ακολουθίας του γενετικού υλικού.
Πράγματι, ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ απέδειξαν* ότι είναι δυνατή η επαναλοίμωξη με κορωνοϊό ατόμων που ανέρρωσαν από την πολυσυστημική νόσο Covod-19.
 Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό στον κόσμο.
 Πρόκειται για έναν υγιή 33 χρόνο άνδρα, ο οποίος την πρώτη φορά που προσβλήθηκε, πριν από 5 μήνες, είχε ήπια συμπτώματα, ενώ τη δεύτερη φορά ήταν ασυμπτωματικός. Η λοίμωξη προκλήθηκε από έναν νέο στέλεχος ιού και δεν ήταν κατάλοιπο της προηγούμενης μόλυνσης. Παρόμοια περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Αντισώματα και ανοσία. 
Τα αντισώματα κατά κανόνα παρέχουν προστασία έναντι του ιού. Τα διαθέσιμα πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ο χρόνος ζωής των αντισωμάτων στην Covid-19 λοίμωξη είναι περίπου 3 μήνες (Τα πειράματα συνεχίζονται για να αποδειχθεί εάν η ανοσία διαρκεί 6 μήνες). Πέρα από αυτό, όπως και στον ιό της γρίπης, εάν ένα άτομο μολυνθεί με ένα στέλεχος και αναπτύξει ανοσία, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να μολυνθεί και από ένα άλλο στέλεχος που έχει διαφορετική γενετική σύσταση. Απλώς συνήθως η πρώτη μόλυνση προσφέρει στο άτομο πλήρη ή μερική ανοσία.

Βιβλιογραφία. Some people can get the pandemic virus twice, a study suggests. That is no reason to panic https://www.sciencemag.org/…/some-people-can-get-pandemic-v…

Σχόλια