ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΧΥΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΙΑΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΧΥΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΙΑΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. 
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σε 316 ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν θεραπεία με πλάσμα που δωρίστηκε από ιαθέντες ασθενείς με τη νόσο με συντονιστή το Τμήμα Παθολογίας και Γονιδιωματικής Ιατρικής σε Νοσοκομείο του Houston των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Pathology.
Η ανάλυση έδειξε σημαντική μείωση της θνησιμότητας εντός 28 ημερών, ειδικά σε ασθενείς που μεταγγίσθηκαν εντός 72 ωρών από την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο. Με άλλα λόγια, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία νωρίς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν και να ανακάμψουν από τους ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αποκλείστηκαν ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αντιδράσεων στις μεταγγίσεις αίματος.
Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη από την 28 Απριλίου 2020 πολυκεντρική μελέτης φάσης 2, που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από την νόσο COVID-19 σε σοβαρά νοσούντες. H έρευνα διεξάγεται σε 6 νοσοκομεία της χώρας.
(https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04408209…).
*Βιβλιογραφία. Salazar E, Christensen PA, Graviss EA, Nguyen DT, Castillo B, Chen J,Lopez BV, Eagar TN, Yi X, Zhao P, Rogers J, Shehabeldin A, Joseph D, Leveque C, Olsen RJ, BernardDW, Gollihar J, Musser JM, Treatment of COVID-19 Patients with Convalescent Plasma Reveals aSignal of Significantly Decreased Mortality, The American Journal of Pathology (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.ajpath.2020.08.001.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις