COVID-19: ΟΙ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ και οι άτρωτοι νέοι!



COVID-19: ΟΙ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ και οι άτρωτοι νέοι!
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

 Ασθενείς που ανάρρωσαν μπορεί να αντιμετωπίσουν επί χρόνια πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η πολυσυστημική νόσος COVID-19 είναι νέα ασθένεια, και ως εκ τούτου είναι εύλογο να υπάρχουν σχετικά λίγες πληροφορίες για πιθανά μακροπρόθεσμα προβλήματα σε άτομα που ανάρρωσαν. Αμέσως παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δύο ερευνών πάνω στο θέμα:
Η πρώτη έρευνα αφορούσε 100 άτομα που ανάρρωσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του LEEDS (Η.Β.). Οι ερευνητές εντόπισαν ένα μοτίβο μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων που πιθανόν να βιώσουν άτομα που νοσηλεύτηκαν (από 29 έως 71 ημέρες, μέση διάρκεια 48 ημέρες) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό.
 Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η κόπωση (μέχρι 72%), η δύσπνοια (65%), η ψυχολογική δυσφορία (46%) - συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με τη συγκέντρωση και τη μνήμη - και μια γενική μείωση της ποιότητας ζωής. Ορισμένοι ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν εντατική θεραπεία, είχαν συμπτώματα που σχετίζονται με περιπτώσεις διαταραχής μετατραυματικού στρες.
Παρόμοια, σε άλλη εργασία** αναφέρεται ότι: Ο κατάλογος των μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων από τη νόσο ο COVID-19 είναι μακρύτερος και πιο ποικίλος από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν οι περισσότεροι γιατροί. 
Τα κλινικά προβλήματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, πόνο στις αρθρώσεις, ομιχλώδη σκέψη, επίμονη απώλεια αίσθησης οσμής/γεύσης και βλάβη στην καρδιά (παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα), τους πνεύμονες, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.
Συμπερασματικά, ενδέχεται να υπάρχουν εξουθενωτικές επιπλοκές σε πολλούς αναρρώσαντες (ακόμη και αυμπτωματικούς), με πολύμηνες θεραπείες και σοβαρές επιβαρύνσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ύστερα από αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα, προετοιμάζονται μελέτες για την καλύτερη κατανόηση συμπτωμάτων που δεν υποχωρούν, πώς θα βοηθηθούν οι ασθενείς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και πώς οι γιατροί θα αποτρέψουν μακροχρόνιες σοβαρές επιπλοκές.
*Βιβλιογραφία. Stephen J Halpin, et al. 30/7/2020. Post‐discharge symptoms and rehabilitation needs in survivors of COVID‐19 infection: a cross‐sectional evaluation. Journal of Medical Virology. https://doi.org/10.1002/jmv.26368
** Jennifer Couzin-Frankel, et al. 7/8/2020. The long haul. Science: Vol. 369, Issue 6504, pp. 614-617, DOI: 10.1126/science.369.6504.614


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις