Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ.

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

 Οι πλούσιες χώρες έχουν ήδη προπαραγγείλει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ, γίνεται διεθνής προσπάθεια προμήθειας εμβολίων από χώρες με χαμηλό και μεσαίο ετήσιο εισόδημα.

-Από τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι μέχρι σήμερα δοκιμάζονται περίπου 200 εμβόλια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια.
 -Τα 138 βρίσκονται σε προ-κλινικές δοκιμές, τα 25 αξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους στους ανθρώπους σε μικρές μελέτες φάσης Ι, τα 15 βρίσκονται σε μελέτες φάσης ΙΙ με περισσότερους εθελοντές και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, ενώ πλέον προσδιορίζεται και το βέλτιστο δοσολογικό επίπεδο.
- Οχτώ εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μεγάλες μελέτες φάσης ΙΙΙ που, εφόσον έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και επιβεβαιώσουν τις μελέτες φάσης ΙΙ, πρόκειται να οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

 Ο απώτερος στόχος ΙΙΙ φάσης είναι η δοκιμή των πειραματικών εμβολίων σε 30.000 ασθενείς σε κάθε περίπτωση.
 Μερικά από αυτά βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, π.χ. Εταιρεία Moderna Pharmaceutics σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας των ΗΠΑ και Πανεπιστήμιο Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, οι εταιρείες Novamax, Pfizer/BioNTech, Johnson and Johnson/Jensen, Sanofi, Valneva, Sonorac, και CureVac.

 Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 δύο ή τρία από τα πειραματικά εμβόλια θα λάβουν τις άδειες από τις αρμόδιες αρχές για να διατεθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Για να ξεκινήσει η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και η ευρεία διάθεση στην παγκόσμια αγορά ένα εμβόλιο θα πρέπει να λάβει άδεια από τις εγκριτικές αρχές που είναι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Ευρώπη.

 Η Ρωσία ενέκρινε ένα εμβόλιο για περιορισμένη χρήση, με μόνο τα αποτελέσματα αξιολόγησης ΙΙ φάσης σε 76 άτομα.
Παρόλα αυτά, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εξασφαλίσει 800 εκατομμύρια δόσεις από τουλάχιστον 6 υπό ανάπτυξη εμβόλια. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγγειλε περίπου 5 δόσεις εμβολίου για κάθε πολίτη της.

 Παρόμοια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία έχουν συμφωνήσει την αγορά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Η βιασύνη είναι απογοητευτική για τους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας που έχουν παροτρύνει ότι τα εμβόλια πρέπει να αξιολογηθούν και να κατανεμηθούν ισότιμα σε όλο τον κόσμο. 

Συμπληρώνουν δε: «Δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από την πανδημία μέχρι να την ξεφορτωθούμε παντού». Η κατάσταση θυμίζει το ξέσπασμα της γρίπης H1N1 το 2009, όταν μια χούφτα πλούσιων χωρών εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας του εμβολίου…
*Βιβλιογραφία. Ewen Callaway. 27.8.2020. The unequal scramble for coronavirus vaccines — by the numbers. Nature 584, 506-507. doi: 10.1038/d41586-020-02450-x


Σχόλια