ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ; ΄Ενας αόρατος εχθρός;

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ; ΄Ενας αόρατος εχθρός;

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής,  Α. Π. Θ.

Είναι δυνατόν οι έγκυες που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 να μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο;
 Μοριακή μελέτη απέδειξε ότι τα έμβρυα θα μπορούσαν να είναι ευαίσθητα στον κορωνοϊό.

Το πρώτο στάδιο στην είσοδο του ιού είναι η προσκόλληση της ιικής πρωτεΐνης S της ακτίνας του ιού στον υποδοχέα της μεμβράνης των ανθρώπινων κυττάρων, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2). 

Στη συνέχεια, μια άλλη ανθρώπινη πρωτεΐνη της κυτταρικής μεμβράνης, η TMPRSS2, κόβει σαν ψαλίδι την πρωτεΐνη της ακτίνας του ιού, επιτρέποντας έτσι στο γενετικό (RNA) υλικό του ιού να διεισδύσει στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας και να αρχίσει να αναδιπλασιάζεται/μεταφράζεται στα ανθρώπινα ριβοσώματα.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 φαίνεται ότι μεταδίδεται κυρίως από τη στενή επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο μέσω των σταγονιδίων από το αναπνευστικό (βήχα, φτάρνισμα κλπ.), αλλά και σπανιότερα αερογενώς 


Υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις αν μια έγκυος με κορωνοϊό μπορεί να τον μεταδώσει στο μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Η.Β.) και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech, ΗΠΑ) απέδειξαν ότι τα γονίδια (δηλ. το γονίδιο ACE2, καθώς και το γονίδιο TMPRSS2) που παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο ιός SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα μας είναι ενεργά στα έμβρυα ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. 


Οι ερευνητές έδειξαν την έκφραση ενός γονιδίου ή και συν-έκφραση και των 2 γονιδίων στην τροφοβλάστη της βλαστοκύστης και άλλους ιστούς του εμβρύου, οι οποίοι αναπτύσσονται σε ιστούς που αλληλοεπιδρούν με τη μητρική παροχή αίματος για την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα έμβρυα είναι ευάλωτα στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 εάν η μητέρα μολυνθεί, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.
*Βιβλιογραφία. Weatherbee, BAT, et al. 5/8/2020. Expression of SARS-CoV-2 receptor ACE2 and the protease TMPRSS2 suggests susceptibility of the human embryo in the first trimester. Open Biology; DOI: 10.1098/rsob.200162



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις