ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.

ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.


Ένα εμβόλιο κατά της γρίπης θα ήταν ιδανικό, εάν δημιουργούσε προστατευτικές ανοσοαποκρίσεις έναντι πολλαπλών στελεχών της γρίπης, αλλά ήταν και μακροχρόνιας διάρκειας.
 Επειδή τα επίπεδα αντισωμάτων στον ορό διατηρούνται από κύτταρα του μυελού των οστών, ερευνητές διερεύνησαν την παραγωγή και τη συντήρηση αυτών των κυττάρων μετά τον εποχικό εμβολιασμό εναντίον του ιού της γρίπης.
 Απέδειξαν ότι ο εποχιακός εμβολιασμός ενηλίκων εναντίον του ιού της γρίπης αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν αντισώματα στον μυελό των οστών. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα δημιουργούμενα νέα κύτταρα χάνονται εντός ενός έτους. Η μελέτη παρέχει πληροφορίες το γιατί η αύξηση της ανοσίας από τον εμβολιασμό της εποχικής γρίπης διαρκεί 12 περίπου μήνες αλλά όχι χρόνια, σε αντίθεση με ορισμένους εμβολιασμούς στην παιδική ηλικία.
Τα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν στο σχεδιασμό μακράς διάρκειας εμβολίων γρίπης, καθώς και τον σχεδιασμό εμβολίων κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Βέβαια, ο κύριος λόγος που χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ιοί της γρίπης που μολύνουν τους ανθρώπους μεταλλάσσονται με υψηλό ρυθμό.
*Βιβλιογραφία. Carl W. Davis, al. 13/8/2020. Influenza vaccine–induced human bone marrow plasma cells decline within a year after vaccination. Science, 2020 DOI: 10.1126/science.aaz8432.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις