ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

 
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

Δαπάνη 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να αποτρέψει την επόμενη πανδημία.

Για έναν περίπου αιώνα, δύο νέοι ιοί ετησίως μεταπηδούν από τους φυσικούς ξενιστές τους σε ανθρώπους. 
Οι επιδημίες MERS, SARS και 2009 H1N1 (γρίπης), καθώς και οι πανδημίες του ιού HIV και του νέου κοροναϊού 2019 (COVID-19), μαρτυρούν την οικονομική, υγειονομική, ψυχολογική, κλπ. ζημιά που προκαλούν.
 
Οι ζωονοσογόνοι ιοί μολύνουν τους ανθρώπους πιο συχνά όταν οι άνθρωποι διαχειρίζονται ζωντανά πρωτεύοντα, νυχτερίδες και άλλα άγρια ζώα (ή το κρέας τους) ή έμμεσα από ζώα εκτροφής, όπως κοτόπουλα και χοίρους. 
Οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από ποτέ, καθώς οι όλο και πιο στενές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και δεξαμενών για ασθένειες άγριας ζωής ή και η καταστροφή των οικοτόπων των άγριων ζώων επιταχύνουν την πιθανότητα εξάπλωσης ιών παγκοσμίως. 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο PRINCETON (ΗΠΑ) αξιολογούν το κόστος της παρακολούθησης και της πρόληψης εκδήλωσης ασθενειών που οφείλεται στην άνευ προηγουμένου απώλεια και κατακερματισμό των τροπικών δασών και από το αυξανόμενο εμπόριο άγριων ζώων.
 Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι, επί του παρόντος, επενδύουμε σχετικά λίγα για την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών και τη ρύθμιση του εμπορίου άγριων ζώων, παρά τα καλά ερευνημένα σχέδια που καταδεικνύουν υψηλή απόδοση της επένδυσής τους στον περιορισμό των ζωονόσων. 
Καθώς η δημόσια χρηματοδότηση ως απάντηση στο COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται, η ανάλυσή των ερευνητών υποδηλώνει ότι το σχετικό κόστος αυτών των προληπτικών προσπαθειών θα είναι σημαντικά μικρότερο από τις οικονομικές και θανατογόνες επιπτώσεις ου προκαλουν αυτά τα παθογόνα.
Γνωρίζουμε, π.χ. ότι η νόσος COVID-19 έχει κοστίσει τουλάχιστον 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να κοστίσει δέκα φορές αυτό το ποσό.
 Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πανδημία από το 1918 (σε 100 χρόνια). Έξι μήνες μετά την ανάδυση του ιού, σκότωσε πάνω από 675.000 ανθρώπους και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, τον επισιτισμό, αλλά και την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

*Βιβλιογραφία. Andrew P. Dobson, et al. 24/7/2020. Ecology and economics for pandemic prevention. Science 369, 379-381. DOI: 10.1126/science.abc3189

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις