ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ SARS-CoV-2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2019 ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2020. 

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ. 

Από όλα τα στοιχεία προκύπτει ότι η ατομική μας συμπεριφορά και η τήρηση των προτεινόμενων μέτρων θα καθορίσουν την εξέλιξη της πανδημίας.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 εμφανίστηκε επιδημία πνευμονίας στην πόλη Wuhan (πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της Κίνας), η οποία οφείλεται σε νέο στέλεχος κορωνοϊού που ονομάστηκε SARS-CoV-2. Τον Ιανουάριο αναφέρεται ο πρώτος θάνατος στην πόλη και τίθεται σε καραντίνα ο πληθυσμός των 11.000.000 της πόλης.
 Παράλληλα Κινέζοι ερευνητές περιέγραψαν την αλληλουχία των 30.000 νουκλεοτιδίων/γραμμάτων του ιού. Γενετικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι ίσως ο ιός μεταπήδησε από κάποιον ζωικό ξενιστή στον άνθρωπο στα μέσα Οκτωβρίου 2019. Τέλος, ο ιός ταξίδεψε μέχρι την Γαλλία, Αγγλία και Νέα Υόρκη στο τέλος του 2019, γεγονός που αποδείχθηκε με αναδρομικές μελέτες περιστατικών σε αυτές τις χώρες.


Τον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ αποδεικνύεται ότι ο νέος κορωνοϊός έχει ομολογία σε ποσοστό 96% με κορωνοϊό που ζει σε νυχτερίδες της Κίνας. Περιγράφεται μια νέα μετάλλαξη του ιού. Αποδεικνύεται ότι και ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Τέλος, εντοπίζονται φορείς του ιού στις Φιλιππίνες, το Ιράν, την Αίγυπτο, και σημειώνονται θάνατοι εξαιτίας του ιού και σε άλλες χώρες, εκτός της Κίνας.


ΜΑΡΤΙΟΣ. Η ανάλυση της αλληλουχίας του ιού υποστηρίζει την προέλευσή του από νυχτερίδες με κάποιο ζωικό είδος ως ενδιάμεσο ξενιστή. Ερευνητικές ομάδες περιγράφουν την αρχιτεκτονική δομή της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού. Η Ιταλία θέτει σε καραντίνα τον πληθυσμό περιοχών της Βόρειας Ιταλίας. Εταιρείες αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού. 
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κήρυξε (11/3/2020) την κρίση του κορονοϊού ως πανδημία. 
Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε (20/3/2020) μεγαλεπήβολο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών σε 4 θεραπευτικά πρωτόκολλα για την πιθανή θεραπεία της ιογενούς πνευμονίας COVID-19:


ΑΠΡΙΛΙΟΣ. Διακόπτεται η καραντίνα στον πληθυσμό της πόλης Γουχάν της Κίνας. Επιστημονικές ομάδες τεκμηριώνουν τη συμμετοχή του προϊόντων των γονιδίων ACE2 και TMPRS2 του ανθρώπου στην πρόσδεση της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού στα κύτταρά μας. Παράλληλα παρέχονται ενδείξεις για την πιθανή αντιική δράση της ρεμδεσιβίρης. Αυξάνονται σημαντικά οι φορείς του ιού και οι θάνατοι λόγω των λοιμώξεων που προκαλεί ο ιός.


ΜΑΙΟΣ. Ιταλοί, Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι άτομα με λοίμωξη από τον ιό παρουσιάζουν συμπτώματα του συνδρόμου Kawasaki. Οι φορείς του ιού και οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία, ενώ παρατηρούνται πάλι κρούσματα του ιού στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

ΙΟΥΝΙΟΣ. Αποδεικνύεται ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά 33% τη θνησιμότητα από COVID-19, ενώ οι κλινικές μελέτες για την υδροξυχλωροκίνη είναι αποθαρρυντικές. Περιγράφεται, επίσης, ο μοριακός μηχανισμός δράσης του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρης. Τεκμηριώνεται ότι η γενετική σύσταση ενός ατόμου επηρεάζει τις πιθανότητες κάποιος να παρουσιάσει ήπια ή σοβαρά κλινικά συμπτώματα της νόσου COVID-19. Τρεις βιοτεχνολογικές/φαρμακευτικές εταιρείες ξεκινούν πολυκεντρικές και πολυπληθείς κλινικές δοκιμές τελικής (ΙΙΙ) φάσης εναντίον του κορωνοϊού.


ΙΟΥΛΙΟΣ. Ανακαλύπτονται χιλιάδες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού. Αποδεικνύεται ότι μια νέα μετάλλαξη, η D614G, στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού είναι υπεύθυνη για τη μόλυνση του 68% των περιπτώσεων. Τεκμηριώνεται ότι ο ιός προσβάλλει εκτός από τα κύτταρα των πνευμόνων, τα κύτταρα της καρδιάς, της μύτης, των εντέρων, κλπ. Ειδικότερα, τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν θρομβωτικές επιπλοκές, μυοκαρδιακή δυσλειτουργία και αρρυθμία, στεφανιαία σύνδρομα, νεφρική ανεπάρκεια, γαστρεντερικά συμπτώματα, υπεργλυκαιμία, νευρολογικές διαταραχές, οφθαλμικά συμπτώματα και δερματολογικές επιπλοκές. ΄Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι η νόσος COVID-19 δεν είναι μια απλή γριπούλα, αλλά ότι ο ιός προκαλεί πολυσυστημική νόσο. Αποδεικνύεται ότι το θερμό κλίμα επηρεάζει μέτρια το μέγεθος της πανδημίας στην Ευρώπη. Οπότε, το ποσοστό των ατόμων που θα τηρήσει το σχέδιο ΧΑΜ είναι αυτό που θα καθορίσει τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις της πανδημίας SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ υιοθετεί την άποψη ότι ο ιός εξαπλώνεται και αερογενώς. Μεταλλάξεις προδιαθέτουν ακόμη και νεαρά υγιή άτομα να αναπτύξουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα της πολυσυστημικής νόσου COVID-19.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. Η παρακολούθηση του «γενετικού διαβατηρίου» ενός ιού επιφέρει επανάσταση στον τρόπο καταπολέμησης των πανδημιών. Τo γενετικό τεστ αποκαλύπτει/ιχνηλατεί το ταξίδι του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο. Ασθενείς που ανάρρωσαν μπορεί να αντιμετωπίσουν επί χρόνια πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Μοριακό τεστ μπορεί να διαγνώσει τον κορωνοϊό σε μόλις 20 λεπτά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά». Ταυτόχρονα ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι: “Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στον κορωνοϊό και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους”. Τέλος, 7 εταιρείες προβαίνουν σε κλινικές μελέτες ΙΙΙ φάσης για την αξιολόγηση του πειραματικού εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις