Η ΗΠΑΡΙΝΗ* ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ SARS-CoV-2

Η ΗΠΑΡΙΝΗ* ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ SARS-CoV-2 ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.

Ερευνητές στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας απέδειξαν** ότι ένα κοινό φάρμακο, η ηπαρίνη, που είναι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τον Ελληνικό ΕΟΦ, μπορεί να ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της πολυσυστηματικής νόσου COVID-19.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την πολυσυστηματική νόσο COVID-19, χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη της ακίδας της για να προσκολληθεί στον υποδοχέα ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων και να ξεκινήσει η μόλυνση.

 Όμως, η ηπαρίνη, ένα αντιπηκτικό του αίματος φάρμακο συνδέεται στενά με την πρωτεΐνη της ακίδας, εμποδίζοντας ενδεχομένως με αυτόν τον τρόπο την εκδήλωση της λοίμωξης. 

Αυτό την καθιστά ένα δόλωμα, το οποίο μπορεί να εισαχθεί στο σώμα χρησιμοποιώντας ρινικό σπρέι ή νεφελοποιητή και να προκαλέσει παρεμβολές για να μειώσει τις πιθανότητες ιικής μόλυνσης. 

Η εργασία παρουσιάζει πλήρως τον βιοχημικό μηχανισμό δράσης της ηπαρίνης. 
Τα ευρήματά της εργασίας μπορεί να παρέχουν βάση για περαιτέρω παρεμβάσεις με βάση την ηπαρίνη για ασθενείς με COVID-19 που εμφανίζουν θρομβωτικές επιπλοκές.

*Η ηπαρίνη (heparin) είναι ένα αντιπηκτικό ταχείας δράσης που δρα έμμεσα, συνδεόμενη με την αντιθρομβίνη ΙΙΙ. Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων Η ηπαρίνη είναι οργανική χημική ένωση (μία γλυκοζαμινογλυκάνη) που αποτελεί φυσικό αντιθρομβωτικό φάρμακο.


 Η ηπαρίνη είναι αντιπηκτικό ταχείας δράσης που δρα έμμεσα, συνδεόμενη με την αντιθρομβίνη ΙΙΙ. Χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για την πρόληψη και θεραπεία φλεβικών θρομβώσεων και της πνευμονικής εμβολής. Χορηγείται επίσης ως μέρος της αγωγής για το έμφραγμα του μυοκαρδίου και της ασταθούς στηθάγχης.

**Βιβλιογραφία. So Young Kim, et al. 10/7/2020. Characterization of heparin and severe acute respiratory syndrome-related coronavirus 2 (SARS-CoV-2) spike glycoprotein binding interactions. Antiviral Research, 2020; 181: 104873 DOI: 10.1016/j.antiviral.2020.104873. Ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στους Ερευνητές και στους εκδότες του περιοδικού Antiviral Research (Elsevier Inc.) γιατί επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση των αποτελεσμάτων.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις