ΠΕΙΡΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2 ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΟΣΟΑΠΟΚΡΙΣΗ!



ΠΕΙΡΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2 ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΟΣΟΑΠΟΚΡΙΣΗ!
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ. 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ παρουσίασε αποτελέσματα -δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine-με βάση τα οποία το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-1273, που έχει σχεδιαστεί για την προστασία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την πολυσυστηματική νόσο COVID-19, ήταν γενικά καλά ανεκτό από τους εθελοντές και προκάλεσε εξουδετερωτικά αντισώματα σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αξιολόγησής του.
Το πειραματικό εμβόλιο αναπτύσσεται από κοινού από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και της εταιρείας Moderna, Inc. του Cambridge της Μασαχουσέτης. 

Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί εξουδετερωτικά αντισώματα που κατευθύνονται σε ένα τμήμα της πρωτεΐνης της «ακίδας του κορωνοϊού, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να προσδεθεί σε ανθρώπινα κύτταρα.
Η ενδιάμεση έκθεση περιγράφει τα αρχικά ευρήματα από τους πρώτους 45 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών, σε δόσεις 25 μg, 100 μg, ή 250 μg).

 Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, οι τίτλοι/αποκρίσεις αντισωμάτων ήταν υψηλότερες με υψηλότερη δόση. Από τον Απρίλιο, η κλινική μελέτη επεκτάθηκε και σε 120 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Τα ενδιάμεσα δεδομένα σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και τις ανοσοαποκρίσεις σε διάφορες δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιούνται ήδη στις κλινικές δοκιμές Φάσης 2 και 3 του ερευνητικού εμβολίου. 
Η κλινική δοκιμή Φάσης 2 του εμβολίου mRNA-1273 ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου.
 Η κλινική δοκιμή Φάσης 3 σχεδιάζεται να αρχίζει τον Ιούλιο του 2020.

*Βιβλιογραφία. Lisa A. Jackson, et al. 14/7/2020. An mRNA Vaccine against SARS-CoV-2 -- Preliminary Report. New England Journal of Medicine, 10.1056/NEJMoa2022483


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις