Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ, ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19 ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ, ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19 ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.


Η χρόνια ή συστημική, η οποία δεν θεωρείται υγιής, είναι μια χαμηλής έντασης φλεγμονή που υφέρπει στο σώμα, αποσυντονίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς το αναγκάζει να βρίσκεται μονίμως σε υπερδιέγερση και καταλήγει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του σώματος.

Η αυξημένη σοβαρότητα και θνησιμότητα των λοιμώξεων SARS-CoV-2 σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω μπορεί να σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή - ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την ηλικία που συνοδεύεται από αυξημένη γενική φλεγμονή.

 Σε εμπεριστατωμένο άρθρο, οι Arne Akbar και Derek Gilroy συζητούν για την αυξημένη ευαισθησία και τη μειωμένη αντίσταση των ηλικιωμένων ενηλίκων σε λοιμώξεις, καθώς και στρατηγικές για τον περιορισμό των σχετικών επιπτώσεων. 

Για την αυξημένη ευαισθησία και τη μειωμένη αντίσταση των ηλικιωμένων ενηλίκων σε λοιμώξεις, ευθύνονται πολλαπλοί βιολογικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες.
 Αυτοί οι παράγοντες μεταβάλλουν, επίσης, την εικόνα και τον τρόπο που εκδηλώνονται οι διάφορες λοιμώξεις, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να χρειάζεται πολλές φορές τροποποίηση της θεραπείας. Επιπρόσθετα, με την πάροδο της ηλικίας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα υφίσταται γήρανση και χάνει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά ή να ρυθμίζεται αποτελεσματικά.

Παράγοντες αύξησης κινδύνου για λοίμωξη:
1) Θεμελιώδεις αλλαγές στην ποσοτική και ποιοτική ανοσολογική απόκριση εμφανίζονται με τη γήρανση, μια διαδικασία που έχει κληθεί ανοσογήρανση. Με άλλα λόγια, η φλεγμονή πιστεύεται ότι προκαλείται, τουλάχιστον εν μέρει, από την κυτταρική γήρανση σε ιστούς του σώματος που απελευθερώνουν φλεγμονώδη μόρια.
2) Η υπερβολική φλεγμονή λόγω ηλικίας σε συνδυασμό με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναστείλει τη συνολική ανοσία, η οποία μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε ηλικιωμένους.
3) Μεταβολές στην κυτταρική και χυμική ανοσία, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων σε συγκεκριμένους πληθυσμούς κυττάρων, η απώλεια της πολλαπλασιαστικής ικανότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού και η μειωμένη παραγωγή ειδικών κυτοκινών (π.χ., IL-2) που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για ενδοκυτταρικά παθογόνα.
4) Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μείωση του αριθμού των γερασμένων κυττάρων με γεροντολυτικά (senolytic) φάρμακα ή η μείωση της φλεγμονής με αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να είναι μια ευεργετική στρατηγική για τη βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 σε ηλικιωμένους ασθενείς.
5) Η αναζήτηση ενός αποτελεσματικού εμβολίου για το COVID-19 πρέπει επίσης να εξετάσει τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε ηλικιωμένα άτομα που μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονή (Στο εμβόλιο της Οξφόρδης, που βρίσκεται στην τρίτη φάση αξιολόγησης γίνεται αυτό). Επομένως, η αποτελεσματική θεραπεία της πολυσυστημικής νόσου COVID-19 σε ηλικιωμένους ασθενείς μπορεί να απαιτεί συνδυασμό αντιφλεγμονωδών, αντιικών ουσιών για να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά του ιού.
*Βιβλιογραφία. Arne N. Akbar, et al. 17/7/2020. Aging immunity may exacerbate COVID-19
Science 369: 256-257.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις