Η ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ, που χρησιμοποιείται από αθλητές για να ενισχύουν τις επιδόσεις τους, μπορεί να μετριάσει την εξέλιξη των σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων της νόσου COVID-19.



Η ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ, που χρησιμοποιείται από αθλητές για να ενισχύουν τις επιδόσεις τους, μπορεί να μετριάσει την εξέλιξη των σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων της νόσου COVID-19.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α . Π. Θ.

Η φυσική ορμόνη ερυθροποιητίνη (EPO) διεγείρει και ρυθμίζει την παραγωγή ερυθροκυττάρων του αίματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αναιμίας.
 Επειδή, λοιπόν, η ορμόνη αυτή αυξάνει τον αριθμό των ερυθροκυττάρων, αυξάνεται και η μεταφορά και η απόδοση οξυγόνου στο αίμα των αθλητών, βοηθώντας τους να αποδίδουν καλύτερα και με μεγαλύτερη διάρκεια.
 Η EPO, καθώς έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την αντοχή των αθλητών, βοηθά τους μαραθωνοδρόμους και τους ποδηλάτες. Χρήσιμη είναι, επίσης, στους δρομείς και τους κολυμβητές. Μάλιστα, η συνθετική ερυθροποιητίνη αποτέλεσε το κεντρικό σκάνδαλο ντόπινγκ στον γύρο της Γαλλίας με ποδήλατο το 1998, όπου βρέθηκαν μπουκαλάκια με την ουσία στο συνοδευτικό όχημα μιας ολόκληρης αθλητικής ομάδας.

Σε μελέτη τους* ερευνητές στο Τμήμα Πειραματικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Max Planck στο Göttingen της Γερμανίας αποδεικνύουν ότι η ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη θα μπορούσε να βελτιώσει την πορεία τη ασθένειας και ως εκ τούτου να είναι αποτελεσματική και εναντίον της νόσου Covid-19. 
Η ουσία: Α) Βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των αναπνευστικών μυών.
 Β) Εξουδετερώνει την φλεγμονή που προκαλείται από την καταιγίδα κυτοκίνης (κυτταροκίνης).
Γ) Μετριάζει/αμβλύνει την πρόοδο εκδήλωσης σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων της ασθένειας,
 και Δ) Προστατεύσει τους ασθενείς από μακροχρόνιες νευρολογικές διαταραχές, όταν ο κορωνοϊός Sars-CoV-2 προσβάλει τον εγκέφαλο.
 Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επιβεβαιώσουν τη δράση/επιπτώσεις της ερυθροποιητίνης σε μεγάλη και τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο σε άτομα με τη νόσο Covid-19.

*Βιβλιογραφία. Ehrenreich, H., Weissenborn, K., Begemann, M. et al. Erythropoietin as candidate for supportive treatment of severe COVID-19. Mol Med 26, 58 (2020).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις