ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ (ακόμη και νεαρών) ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗ ΝΟΣΟ COVID-19: Το πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κάποιος εξαρτάται και από το DNA του.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ (ακόμη και νεαρών) ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗ ΝΟΣΟ COVID-19: Το πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κάποιος εξαρτάται και από το DNA του.

 Μεταλλάξεις προδιαθέτουν ακόμη και ΝΕΑΡΑ ΥΓΙΗ ΑΤΟΜΑ να αναπτύξουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα της πολυσυστημικής νόσου COVID-19. Μοριακή εξήγηση.

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ. 


Γνωρίζουμε πλέον ότι τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας αυξάνονται δραματικά με την ηλικία, το φύλο (άνδρες) και τα συνυπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα, όπως ο καρκίνος, ο σακχαροδιαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

 Ωστόσο, ακόμη και νεαρά και κατά τα άλλα υγιή άτομα έχουν απρόβλεπτα βιώσει σοβαρή ασθένεια και θάνατο. 
Ακόμη πιο σημαντικό, όταν οι γιατροί και ερευνητές Ιατρικού Κέντρου της Ολλανδίας διαπίστωσαν ότι δύο ζευγάρια υγιών νεαρών αδελφών χρειάζονταν υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, θεώρησαν ότι γενετικοί παράγοντες των ασθενών συμβάλλουν στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
 Μάλιστα στο ένα ζευγάρι, το ένα από τα δύο αδέλφια πέθανε από τις συνέπειες της λοίμωξης.

Η σοβαρή πορεία της νόσου σε κατά τα άλλα 4 υγιή νεαρά αδέλφια ήταν σχετικά σπάνια, ειδικά επειδή ο ιός προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους.
 Αυτή η παρατήρηση πυροδότησε την περιέργεια ενός προσεκτικού ιατρού από το τμήμα κλινικής γενετικής του ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Radboud και μαζί με συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο Nijmegen της Ολλανδίας, διερεύνησαν γιατί αυτά τα νεαρά αδέλφια επηρεάστηκαν τόσο σοβαρά. 

Η έρευνά τους εντόπισε το γονίδιο TLR7, που καθορίζει κάποιον υποδοχέα, ως βασικό παράγοντα στην ανοσοαπόκριση έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ. Υπάρχουν πολλά γονίδια TLR στο χρωμόσωμα Χ, τα οποία ανήκουν σε μια οικογένεια υποδοχέων με σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση των παθογόνων (όπως βακτήρια και ιοί) και στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Η πρωτεΐνη TLR7 ενεργοποιεί την παραγωγή των ιντερφερονών, σηματοδοτώντας πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την άμυνα κατά των λοιμώξεων από ιούς. 

Στην περίπτωση μας στην μία οικογένεια διαπιστώθηκε έλλειμα λίγων γραμμάτων/νουκλεοτιδίων, ενώ στην άλλη σημειακή μετάλλαξή στην αλληλουχία του γονίδιου TLR7.

 Ως αποτέλεσμα, ο γενετικός κώδικας δεν μπορεί να διαβαστεί σωστά και δεν παράγεται σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη TLR7. Η λειτουργία της πρωτεΐνης TLR7 μέχρι στιγμής δεν είχε συσχετιστεί ποτέ με εγγενές σφάλμα ανοσίας.
 Αλλά απροσδόκητα έχουμε τώρα μια ένδειξη ότι η πρωτεΐνη TLR7 είναι απαραίτητη για την προστασία από αυτόν τον κορωνοϊό. 

Επομένως, φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να αναπαραχθεί ανενόχλητος επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λαμβάνει ένα μήνυμα ότι ο ιός έχει εισβάλει.

 Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τη σοβαρότητα της νόσου σε αυτά τα αδέρφια. Το εύρημα αυτό δυνητικά έχει σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση και πιθανώς τη θεραπεία της πολυσυστημικής νόσου COVID-19.

*Βιβλιογραφία. Caspar I. van der Made et al. 24/7/2020. Presence of Genetic Variants Among Young Men With Severe COVID-19, JAMA DOI: 10.1001/jama.2020.13719.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις