Η ΔΗΜΙΟΥΓΙΑ ΜΙΝΙ-ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ.

Η ΔΗΜΙΟΥΓΙΑ ΜΙΝΙ-ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ.


 Του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής του Α. Π. Θ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη. 

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων, του ήπατος των νεφρών, καθώς και του εντέρου (αλλά βλέπε και την επόμενη ανάρτηση μου), κάτι που μπορεί να εξηγήσει κάποιες από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση σε πολλά όργανα του σώματός μας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτές τις βλάβες προκαλείται άμεσα από τον κορωνοϊό ή από δευτερογενείς επιπλοκές της λοίμωξης.

 Πολλές ερευνητές ομάδες χρησιμοποιούν μίνι-όργανα (οργανοειδή) για να διερευνήσουν πού ταξιδεύει ο ιός στο σώμα μας, ποια κύτταρα μολύνει και πως ο νέος κοροναϊός αποδιοργανώνει/καταστρέφει το ανθρώπινο σώμα.

 Οι μελέτες σε αυτά τα μίνι-οργανοειδή αποκαλύπτουν την ευελιξία του ιού να μολύνει/εισβάλει σε διάφορα όργανα, όπως τους πνεύμονες*, το ήπαρ, τα νεφρά και το έντερο**.

 Οι ερευνητές δοκιμάζουν μάλιστα εκατοντάδες υποψήφια φάρμακα σε αυτούς τους μίνι ιστούς για να δουν αν θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της νόσου Covid 19.


Βιβλιογραφία.
*Mallapaty M. 22/6/2020. Mini organs reveal how the coronavirus ravages the body. Nature. https://www.nature.com/articles/d41586-020-01864-x
**Lamers M. et al. 3/7/2020. SARS-CoV-2 productively infects human gut enterocytes
Science 369, pp. 50-54, DOI: 10.1126/science.abc1669




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις