ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Μετάλλαξη στο γονίδιο που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού κυριαρχεί στις παγκόσμιες μολύνσεις.

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Μετάλλαξη στο γονίδιο που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού κυριαρχεί στις παγκόσμιες μολύνσεις. 

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.

Η νεότερη αυτή παραλλαγή στο γονιδίωμα του ιού είναι πιο μολυσματική σε κυτταρική καλλιέργεια, αλλά ίσως να μην συνοδεύεται από σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα.
Το πρώτο στάδιο στην είσοδο του κορωνοϊού είναι η προσκόλληση της ιικής πρωτεΐνης S της ακίδας του στον υποδοχέα της μεμβράνης των ανθρώπινων κυττάρων, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2) για να αποκτήσει είσοδο στα κύτταρά μας. 
Από το στοιχείο αυτό προκύπτει τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει η πρωτεΐνη της ακίδας για την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρά μας.

Διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε τις αλληλουχίες σε χιλιάδες γονιδιώματα του νέου ιού που υπάρχουν σε βάση δεδομένων, και διαπίστωσε ότι περίπου το 70% των περιπτώσεων φέρει τη μετάλλαξη D614G στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού.

 Αυτή η μετάλλαξη, η οποία σχετίζεται με εστίες στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη, τελικά αποτελεί την γενετική υπογραφή στην πλειονότητα των κρουσμάτων παγκόσμια.

Το μόριο της ακίδας αποτελείται από 1.300 αμινοξέα. Στον μεταλλαγμένο ιό, ο γενετικός κώδικας για ένα μόνο από αυτά τα αμινοξέα άλλαξε σε μια νέα παραλλαγή από «D» (συντομογραφία για το ασπαρτικό οξύ) σε «G» (συντόμευση για τη γλυκίνη). 

Ωστόσο, το σημείο της μετάλλαξης της αλλαγής αυτής θεωρείται κρίσιμο, καθώς έγινε στο τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πολύ σημαντική «πρωτεΐνη ακίδα» επιτρέποντάς τον ιό να εισέρχεται σε ανθρώπινα κύτταρα. 

Μάλιστα τα πειράματα έδειξαν ότι η μεταλλαγή D614G αυξάνει τη μολυσματικότητα του ιού, τουλάχιστον σε κυτταροκαλλιέργειες και σε εργαστηριακές συνθήκες. 

Ευτυχώς, τα κλινικά δεδομένα έδειξαν ότι παρόλο που οι ασθενείς με τον νέο ιό G είχαν περισσότερα αντίγραφα του ιού από τους ασθενείς που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή D, δεν υπήρχε αντίστοιχη αύξηση της σοβαρότητας της ασθένειας. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των μεταλλάξεων στο γονίδιο που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακτίνας του ιού για την ανάπτυξη ανοσολογικών παρεμβάσεων.

*Βιβλιογραφία. B. Korber, et al. 2/7/2020. Tracking changes in SARS-CoV-2 Spike: evidence that D614G increases infectivity of the COVID-19 virus. Cell DOI: 10.1016/j.cell.2020.06.043



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις