ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΓΗΙΝΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ


ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΓΗΙΝΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.

Ο σκύλος θεωρούμε ότι έχει τις ίδιες 5 αισθήσεις με τον άνθρωπο (όσφρηση, ακοή, όραση, γεύση και αφή).
 Μερικές από αυτές είναι κατά πολύ περισσότερο ανεπτυγμένες συγκριτικά με τις αντίστοιχες του ανθρώπου. Ειδικότερα:
A) H όσφρησή του σκύλου είναι τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ανθρώπου. Οπότε διαθέτει ιδιαίτερη ικανότητα 
ξεχωρίζει διάφορες αναμειγμένες οσμές, καθώς και μεγάλη απομνημονευτική ικανότητα των οσμών.
Β) Η ακοή του σκύλου είναι σαφώς ανώτερη από αυτή του ανθρώπου. Μπορεί να συλλαμβάνει υπόηχους και υπέρηχους. 

Συγκεκριμένα ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ήχους από 20 μέχρι 20000 Hertz, ενώ ο σκύλος από 15 μέχρι 45000 Hertz.

Πολλά ζώα, από τα περιστέρια μέχρι τις χελώνες, χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο προκειμένου να προσανατολιστούν. Οι θαλάσσιες χελώνες π.χ. μεταναστεύουν με ακρίβεια στον τόπο που γεννήθηκαν χρησιμοποιώντας το γήινο μαγνητικό πεδίο και ως πυξίδα και ως χάρτη.

Μια νέα μελέτη* όμως δείχνει ότι μπορεί τα σκυλιά να έχουν μία επιπλέον -αν και κρυμμένη- αίσθηση: μια μαγνητική πυξίδα. 

Η έκτη αίσθηση αυτή φαίνεται να τα επιτρέπει να χρησιμοποιούν το γήινο μαγνητικό πεδίο για να προσανατολιστούν και να υπολογίσουν τη συντομότερη διαδρομή που θα ακολουθήσουν να φθάσουν στον ιδιοκτήτη τους σε άγνωστο έδαφος.

Προς τούτο, διεθνής ερευνητική ομάδα αρχικά τοποθέτησε βιντεοκάμερες και ιχνηλάτες GPS σε τέσσερα σκυλιά προκειμένου να ελέγξουν τις διαδρομές τους στο δάσος.
 Ο ιχνηλάτης GPS έδειξε δύο τύπους συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών επιστροφής στον ιδιοκτήτη τους. Στη μία ο σκύλος ακολουθούσε την αρχική του διαδρομή, πιθανώς ακολουθώντας τη όσφρησή του. 

Στην άλλη συμπεριφορά, που ονομάζεται προσκοπισμός, ο σκύλος επέστρεφε κατά μήκος μιας εντελώς νέας διαδρομής.
 Στη μέση μιας ανίχνευσης, ο σκύλος έτρεχε για περίπου 20 μέτρα κατά μήκος ενός άξονα Βορρά-Νότου προτού αρχίσει να πλοηγεί πίσω. 
Αυτές οι σύντομες διαδρομές έμοιαζαν με ευθυγράμμιση κατά μήκος του γήινου μαγνητικού πεδίου.
 Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν χρησιμοποιώντας πολλούς σκύλους για μια τριετία.

*Βιβλιογραφία Katerˇina Benediktova, et al. 16.6.2020. Magnetic alignment enhances homing efficiency of hunting dogs. Elife 9: e55080, DOI: https://doi.org/10.7554/eLife.55080


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις