ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.

Το RNA κορωνοϊού SARS-CoV-2 βρέθηκε σε υγιή εθελοντή αιμοδότη 40 ημέρες μετά την παρέλευση των κλινικών συμπτωμάτων της πολυσυστημικής νόσου COVID-19

Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine (αξίζει να ειπωθεί ότι το περιοδικό διαθέτει ελεύθερα τα άρθρα του σε κάθε ενδιαφερόμενο) βρέθηκε ότι οι ασυμπτωματικοί δότες που έχουν προσβληθεί από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2) μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της παροχής αίματος. 

Στην εργασία, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ περιγράφουν την περίπτωση ενός εθελοντή αιμοδότη, ο οποίος ήταν υγιής την ημέρα της δωρεάς, αλλά είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα RNA του ιού στο αίμα του τουλάχιστον 40 ημέρες μετά την παρέλευση των συμπτωμάτων της πολυσυστημικής νόσου COVID-19.

 Ο δότης είχε συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού στις αρχές Μαρτίου, όπως πόνο στο σώμα και πονόλαιμο χωρίς πυρετό. 

Ο δότης δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια και δεν του έγινε έλεγχος/τεστ για SARS-CoV-2.
 Αφού ειδοποιήθηκε ο δότης για τα αποτελέσματα και 5 ημέρες μετά την ημερομηνία δωρεάς, η ανάλυση RT-PCR δείγματος ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος του δότη δεν έδειξε ίχνη RNA του ιού SARS-CoV-2

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η επιβεβαίωση ύπαρξης ιικού RNA στο αίμα του δότη περισσότερο από 1 μήνα μετά την παρέλευση των κλινικών συμπτωμάτων ίσως θα πρέπει ανησυχήσει τις μονάδες αιμοδοσίας ώστε να προβαίνουν σε έλεγχο για κορωνοϊό σε όλους τους αλτρουιστές αιμοδότες.


 Βέβαια το μοναδικό περιστατικό δεν επαρκεί για να γίνει σύσταση για την καθολική εξέταση των εθελοντών αιμοδοτών για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. 

Παρόλα αυτά, το ίδρυμά τους θα συνεχίσει να προβαίνει σε τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες.

Βιβλιογραφία. Tho D. Pham, et al. 17/7/2020. SARS-CoV-2 RNAemia in a Healthy Blood Donor 40 Days After Respiratory Illness Resolution. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/L20-0725



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις