ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ/ΕΥΡΩΠΗ.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ/ΕΥΡΩΠΗ.

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 


 Το ποσοστό των ατόμων που θα είναι ευαίσθητο στην τήρηση του σχεδίου ΧΑΜ είναι αυτό που θα καθορίσει τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις της πανδημίας SARS-CoV-2

Γνωρίζουμε ότι η άριστη θερμοκρασία για την ταχύτερη μετάδοση του παθογόνου ιού SARS-CoV-2 είναι 8,7° βαθμοί Κελσίου, και η περαιτέρω ανύψωση της θερμοκρασίας κάθε 1° C οδηγεί στη μείωση του σωρευτικού αριθμού περιπτώσεων

. Από την άλλη, οι κορωνοϊοί διατηρούν τη βιωσιμότητά τους σε ομαλές επιφάνειες και διαλύματα για περίπου 2 ημέρες σε θερμοκρασίες 22°-25° C. Ωστόσο, η βιωσιμότητα του ιού περιορίζεται γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες (π.χ. 35° C). 

Με απλά λόγια, ο κοροναϊός είναι «εξαιρετικά ευαίσθητος» σε υψηλές θερμοκρασίες που μειώνουν σημαντικά την βιωσιμότητά του και ως εκ τούτου και την ικανότητα μετάδοσής του. 

Γνωρίζοντάς αυτήν την πληροφορία, πολλοί θεώρησαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο (Ευρώπη) το καλοκαίρι του 2020 θα εξαλείψουν την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πιθανό να είναι πιο περίπλοκη από αυτήν. 

Οι Baker* et al. διερεύνησαν την επιδημιολογία του ιού SARS-CoV-2, δοκιμάζοντας ποικίλα σενάρια εξάρτησης της πανδημίας από τις κλιματικές συνθήκες (υγρασία και θερμοκρασία) με βάση τη βιολογία του νέου κορωναϊού.
 Κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα. Aν και οι διακυμάνσεις του καιρού μπορεί να είναι σημαντικές για ενδημικές λοιμώξεις, κατά τη διάρκεια του πανδημικού σταδίου ενός αναδυόμενου παθογόνου, το κλίμα οδηγεί μόνο μέτριες αλλαγές στο μέγεθος της πανδημίας. 

Αντίθετα, τα επίπεδα ευαισθησίας μεταξύ του πληθυσμού στην τήρηση του σχεδίου ΧΑΜ [Χέρια (πλένουμε), Αποστάσεις (κρατάμε), Μάσκες (φοράμε)] παραμένουν ο βασικός παράγοντας για την πανδημία, και χωρίς αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου, η πανδημία θα παραμείνει τους επόμενους μήνες, προκαλώντας σοβαρά κρούσματα ακόμη και σε θερμά κλίματα. 

Τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι χωρίς αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου, έντονα κρούσματα τις καλοκαιρινές καιρικές/θερμές κλιματικές συνθήκες θα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, όπως συμβαίνει πλέον σε πολλές ώρες.
*Βιβλιογραφία. Rachel E. Baker, et al. 17/7/2020. Susceptible supply limits the role of climate in the early SARS-CoV-2 pandemic. Science 369, pp. 315-319, DOI: 10.1126/science.abc2535



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις