ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ενός ΙΙΚΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ

ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ενός ΙΙΚΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.


Το πρώτο στάδιο στην είσοδο του ιού είναι η προσκόλληση της ιικής πρωτεΐνης S της ακτίνας του ιού στον υποδοχέα της μεμβράνης των ανθρώπινων κυττάρων, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2).

 Στη συνέχεια, μια άλλη ανθρώπινη πρωτεΐνη της κυτταρικής μεμβράνης, η TMPRSS2, κόβει σαν ψαλίδι την πρωτεΐνη της ακτίνας του ιού, επιτρέποντας έτσι στο γενετικό (RNA) υλικό του ιού να διεισδύσει στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας και να αρχίσει να αναδιπλασιάζεται/μεταφράζεται στα ανθρώπινα ριβοσώματα.

 Κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται δύο μεγάλες πολυπεπτιδικές αλυσίδες που περιέχουν τις αλληλουχίες αρκετών ιικών πρωτεϊνών, δηλ. πρόκειται για πολυπρωτεϊνικά προϊόντα. 

Ύστερα κάθε μία πολυπρωτεϊνική αλυσίδα διασπάται από μια ιική πρωτεάση σε λειτουργικές πρωτεΐνες.


Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από την πανδημία COVID-19 αυξάνεται (ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι στις 10 Ιουλίου 2020 σημειώθηκαν τα περισσότερα 228,102 κρούσματα μέσε σε μία ημέρα από τη εκδήλωση της πανδημίας), οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν την προσπάθειά τους να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπείες και ένα εμβόλιο για τον εξαιρετικά μεταδοτικό νέο κορωνοϊό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριδας των ΗΠΑ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας στις ΗΠΑ διερεύνησαν τη δράση 50 αντιικών φαρμάκων που αναστέλλουν την αντιγραφή/πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού σε κυτταροκαλλιέργειες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο κορυφαίο περιοδικό Cell Research.
Από τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν, τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα έδωσε ένα αδειοδοτημένα φάρμακο από τις αρμόδιες υπηρεσίες εναντίον της ηπατίτιδας C, η μποσεπριβίρη (boceprevir), καθώς και ένα αντιικό κτηνιατρικό φάρμακο (το GC-376) για τον κορωνοϊό στις γάτες, που στοχεύουν την κύρια πρωτεάση, την (Mpro), του κορωνοϊού SARS-CoV-2.


Τα αντιικά φάρμακα μειώνουν σημαντικά τη δραστηριότητα του ενζύμου (της πρωτεάσης) και ως εκ τούτου και τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού SARS-CoV-2 παρεμποδίζοντας τον να δημιουργήσει καινούρια αντίγραφά του.

 Χωρίς λειτουργική πρωτεάση Mpro, ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μολύνει νέα κύτταρα. Τα άλλα δύο αντιικά φάρμακα είναι οι αναστολείς της Καλπαϊνης Ι και ΙΙ. 

Οι ερευνητές αρχίζουν να ελέγχουν τη δράση των δύο αντιικών φαρμάκων σε μεγάλη και τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο σε άτομα με τη νόσο Covid-19.

*Βιβλιογραφία. Chunlong Ma, et al

. 6/7/2020. Boceprevir, GC-376, and calpain inhibitors II, XII inhibit SARS-CoV-2 viral replication by targeting the viral main protease. Cell Research, DOI: 10.1038/s41422-020-0356-z


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις