ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΗΓΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.


ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΗΓΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.

Αξίζει να διαβαστούν δύο άρθρα – που προβληματίζουν κάθε σκεπτόμενο πολίτη- στα καλύτερα και ανταγωνιστικά επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο: Nature Medicine* και Science**.

Ο έλεγχος του κορωνοϊού θα επιτευχθεί μόνο μέσω παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.
Στο τεύχος Ιουνίου του επιστημονικού περιοδικού Nature Medicine* υπάρχει άρθρο της συντακτικής ομάδας του περιοδικού με τίτλο: It is not the time for science fiction. 

Σε αυτό υποστηρίζεται ότι: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που διαδίδουν μη υποστηριζόμενους από επιστημονικά στοιχεία ισχυρισμούς σχετικά με το νέο κορωνοϊό υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη και στις προσπάθειες δημόσιας υγείας που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της πανδημίας της νόσου COVID-19. Το άρθρο είναι ελεύθερα προσβάσιμο και περιέχει αρκετά παραδείγματα διάδοσης ατεκμηρίωτων 

ειδήσεων για την απόσπαση της προσοχής του γενικού πληθυσμού από τις μη σωστές κυβερνητικές παρεμβάσεις στον έλεγχο της πανδημίας της νόσου COVID-19. 

Το πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι πολλοί (~30%) απλοί πολίτες πιστεύουν αυτές τις θεωρίες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο έλεγχος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και να παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων (βλέπε εικόνα).
Μάλιστα αξίζει να γνωστοποιηθεί στους φίλους μου στο ΦΒ τα μέτρα που έλαβε ηγέτης υπερδύναμης σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science: “Οι νέοι κανόνες του Λευκού Οίκου περιορίζουν τη χρήση χρηματοδότησης επιχορηγήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19’ Βλέπε το πλήρες κείμενο στην διεύθυνση** https://www.sciencemag.org/…/new-white-house-rules-restrict…



Το άρθρο καταλήγει. Ο δρόμος στη σωστή ενημέρωση των πολτών δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα χρειαστεί μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων.

 Η επιστήμη εξακολουθεί να έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι αναγνωρίζεται ως κρίσιμο στοιχείο για τη λύση της πανδημίας COVID-19.

 Η ερευνητική κοινότητα μπορεί και πρέπει να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές πρέπει να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη δημόσια συζήτηση σχετικά με κρίσιμες πτυχές της πανδημίας, να ενημερώνουν τον πληθυσμό, να κρατούν τους δημόσιους υπαλλήλους υπόλογους για τις πολιτικές τους αποφάσεις, να αντικρούουν τις θεωρίες συνωμοσίας και να επιδιώκουν διεθνείς συνεργασίες.



 Ο βιώσιμος έλεγχος του κορωνοϊού παγκόσμια θα επιτευχθεί μόνο μέσω παρεμβάσεων δημόσιας υγείας - είτε πρόκειται για επιβολή περιοριστικών μέτρων, ή μέτρων διατήρησης κοινωνικών αποστάσεων (τουλάχιστον στην χθεσινή λαϊκή που επισκέφτηκα ελάχιστοι μόνο τηρούσαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες), είτε για ανίχνευση επαφών, είτε τέλος από την ανακάλυψη και άλλου αποτελεσματικού φαρμάκου ή ανάπτυξης εμβολίου.
 Μακροπρόθεσμα, σε δημοκρατικές κοινωνίες, στις οποίες οι άνθρωποι έχουν την ελευθερία να επιλέγουν, η επιτυχία αυτών των παρεμβάσεων εξαρτάται από την εμπιστοσύνη του κοινού σε επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και υπαλλήλους υγείας (εφόσον τα μηνύματα είναι απλά και κατανοητά). 

Είναι σημαντικό οι κυβερνητικοί ηγέτες να αφήσουν την πολιτική στην άκρη και να επιτρέψουν στην επιστήμη να καθοδηγήσει τις αποφάσεις και να υποστηρίξει διεθνείς συνεργασίες για να περιοριστεί αρχικά και να τερματιστεί γρήγορα αυτή η πανδημία.

*Βιβλιογραφία. It is not the time for science fiction. Nature Medicine 26: 805, 4/6/2020


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις