ΠΟΣΟΣΤΟ ~43% ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΒΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ.

ΠΟΣΟΣΤΟ ~43% ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΒΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. 

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.


Το ποσοστό στην Ελλάδα υπερβαίνει το 30% των ελεγμένων περιπτώσεων.

 Συμπέρασμα: Οι ασυμπτωματικοί και οι προ-συμπτωματικοί διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην μετάδοση του κορωνοϊού, πράγμα που καθιστά δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2020 η μικρή Ιταλική πόλη Βο (με πληθυσμό 3.200 άτομα) κοντά στην Πάντοβα ανέφερε τον πρώτο θάνατο από ιογενή πνευμονία (τη νόσο Covid-19) στην Ιταλία, κάτι που οδήγησε τις αρχές να βάλουν άμεσα σε καραντίνα την κοινότητα για 14 ημέρες.

 Κατά τη χρονική αυτή περίοδο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και το Imperial College του Λονδίνου πήραν δείγματα από την πλειονότητα των κατοίκων της πόλης τόσο στην αρχή (85,9%), όσο και στο τέλος (71,5%) της καραντίνας. Οι κάτοικοι βρέθηκαν σε ποσοστά 2,6% και 1,2% αντίστοιχα να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, και στις δύο περιπτώσεις, πως ποσοστό 42,5% από αυτούς που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 δεν παρουσίαζαν κλινικά συμπτώματα, ενώ χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 7,2 ημέρες (εύρος 8-14 ημερών) για τον καθαρισμό του ιού από το σώμα κάποιου.


Οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην πιθανή μεταδοτικότητα ανάμεσα σε όσους ανέφεραν συμπτώματα και όσους ήταν ασυμπτωματικοί. 


Το συμπέρασμά τους είναι ότι οι ασυμπτωματικοί (που δεν θα εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα), όσο και οι προσυμπτωματικοί (θα τα εμφανίσουν αργότερα) παίζουν ρόλο-κλειδί στην μετάδοση του νέου κορωνοϊού, πράγμα που καθιστά δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού χωρίς τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το Ισραήλ, όπου μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων (γεγονός που υποδεικνύει ότι η θερμοκρασία δεν σκοτώνει, αλλά απλώς αδρανοποιεί τον ιό σε μικρότερο χρόνο) περιόρισε ακόμη και τις θρησκευτικές λειτουργίες.

 Τέλος, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα εκτεταμένα τεστ, η απομόνωση των μολυσμένων ατόμων και η υιοθέτηση καραντίνας της κοινότητας σταμάτησαν αποτελεσματικά την εξάπλωσή του ιού σε σύντομο χρονικό διάστημα..
*Βιβλιογραφία. Enrico Lavezzo, et al. 30/6/2020. Suppression of a SARS-CoV-2 outbreak in the Italian municipality of Vo’. Nature (https://www.nature.com/articles/s41586-020-2488-1



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις