4 ΠΕΙΡΜΑΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2 ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΟΣΟΑΠΟΚΡΙΣΗ

4 ΠΕΙΡΜΑΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2 ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΟΣΟΑΠΟΚΡΙΣΗ. 

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα αξιολογούνται πλέον σε μεγάλα δείγματα εθελοντών για να επιβεβαιωθεί εάν κάποιο ή όλα θα βοηθήσουν στη διαχείριση/αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Α) Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ σε συνεργασία με την εταιρεία Moderna, Inc. of Cambridge, παρουσίασαν* αποτελέσματα -δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine-με βάση τα οποία το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-1273, που έχει σχεδιαστεί για την προστασία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την πολυσυστηματική νόσο COVID-19, ήταν γενικά καλά ανεκτό από τους εθελοντές και προκάλεσε εξουδετερωτικά αντισώματα σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αξιολόγησής του.
Β) Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τον συνεργάτη του, τον φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca, ανακοίνωσε** τα θετικά αποτελέσματά του για το πειραματικό εμβόλιο Φάσης Ι/ΙΙ. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο μέρη:
 α) Από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Το γενετικό υλικό του ιού έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με τον κορωνοϊό.
 β) Ο αδρανοποιημένος αυτός ιός χρησιμοποιείται ως φορέας για να μεταφέρει το mRNA της πρωτεΐνης της ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και να γίνει στα ριβοσώματα του ανθρώπου παραγωγή πρωτεϊνών (αντιγόνων) του κορωνοϊού. 

Το εμβόλιο ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19. Η κλινική μελέτη αφορούσε 1.077 άτομα (ηλικίας 18-55 ετών) και περίοδο δύο μηνών. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η ένεση των εθελοντών με συγκεκριμένη δόση οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοποιητικών κυττάρων Τ έως την ημέρα 56 της δοκιμής.

Αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά από μια δεύτερη δόση εμβολίου. Τα επίπεδα των κυττάρων Τ κορυφώθηκαν 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τα επίπεδα αντισωμάτων κορυφώθηκαν μετά από 28 ημέρες. Διαπιστώθηκαν κάποιες παρενέργειες, όπως από τη λήψη του εμβολίου ορισμένα άτομα εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο.

 Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με Παρακεταμόλη. 
Αξίζει όμως να τονιστεί ότι δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο. 

Περισσότερα από 10.000 άτομα (θα υπάρχουν και ηλικιωμένοι) θα λάβουν μέρος στο επόμενο στάδιο των κλινικών δοκιμών (φάσης ΙΙΙ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Ωστόσο, το εμβόλιο για να γίνει χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο είναι πιθανό να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021, ακόμη και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Γ) Με μεθοδολογία παρόμοια με αυτήν της Οξφόρδης αναπτύχθηκε και στην Κίνα εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού. 
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πάλι στο περιοδικό The Lancet και φαίνεται*** επίσης πολλά υποσχόμενο. Το εμβόλιο Ad5-φορέα COVID-19 είναι ασφαλές και προκάλεσε σημαντική ανοσοαπόκριση στην πλειονότητα των παραληπτών (603 εθελοντές) μετά από μία μόνο ανοσοποίηση.

Δ) Η Γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer**** έδωσαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό τους για τον νέο κορωνοϊό, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.

*Βιβλιογραφία. Lisa A. Jackson, et al. 14/7/2020. An mRNA Vaccine against SARS-CoV-2 -- Preliminary Report. New England Journal of Medicine, 10.1056/NEJMoa2022483
** Folegatti P., et al. 20.7.2020. Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial. The Lancet: https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(20)31604…/fulltext
*** Zhu F. et al. 20.7.2020. Immunogenicity and safety of a recombinant adenovirus type-5-vectored COVID-19 vaccine in healthy adults aged 18 years or older: a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 2 trial. The Lancet:
****https://www.businessinsider.com/pfizer-biontech-coronavirus…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις