ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΟΛΥΝΣΗ με τον ΚΟΡΩΝΟΙΟ SARS-CoV-2;

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Α. Π. Θ.



ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΟΛΥΝΣΗ με τον ΚΟΡΩΝΟΙΟ SARS-CoV-2; 

Μια νέα υπόθεση υποστηρίζει ότι τα παιδιά έχουν υγιή αιμοφόρα αγγεία, τα οποία με κάποιον τρόπο προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρές επιπλοκές λόγω του COVID-19, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα παιδιά κάτω των 17 ετών αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον ιό SARS-CoV-2. Εξαιτίας αυτής της παρατήρησης, από την έναρξη της επιδημίας του κοροναϊού, οι επιστήμονες προσπαθούν να διερευνήσουν γιατί τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από τη μόλυνση με τον κορωνοϊό. ΄Εχουν προταθεί διάφορες πιθανές εξηγήσεις, όπως:
Πειραματικά στοιχεία έδειξαν ότι τα μολυσμένα παιδιά έχουν υψηλές συγκεντρώσεις κορωνοϊών, αν και πολλά από αυτά συνήθως είναι ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα και ελάχιστα θανατηφόρα.
 Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αντίσταση στην είσοδο και τη διαδικασία του πολλαπλασιασμού του ιού, επειδή τα παιδιά έχουν ισχυρό και δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, και ως εκ τούτου μπορεί να αντιμετωπίσουν την εισβολή του ιού στα κύτταρά τους με τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς τους.

Μια άλλη εξήγηση υποστηρίζει ότι τα παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα έκφρασης του γονίδιου ACE2 στα κύτταρα της μύτης σε σχέση με τα αντίστοιχα των ενηλίκων, γεγονός που ίσως μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτά έχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό και θνητότητας από τη νόσο Covid-1.
Νέα έρευνα:

Τώρα, μια νέα έρευνα* υποστηρίζει ότι η διαφορά μεταξύ ενηλίκων και παιδιών μπορεί να είναι η κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων τους. Τα παιδιά έχουν υγιή αιμοφόρα αγγεία. Ειδικότερα, πολλοί ενήλικες με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 παρουσιάζουν πήξη στα αιμοφόρα αγγεία τους (ειδικότερα οι διαβητικοί και οι υπερτασικοί), γεγονός που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Η πήξη του αίματος φαίνεται να συνδέεται με ένα δυσλειτουργικό ενδοθήλιο στα ενήλικα άτομα. Το ενδοθήλιο είναι συνήθως σε πολύ καλύτερη κατάσταση στα παιδιά από τους ενήλικες, μια και η κατάσταση του ενδοθηλίου χειροτερεύει με την ηλικία.
*Βιβλιογραφία. David Cyranoski. 11/6/2020. Why children avoid the worst coronavirus complications might lie in their arteries. Nature 582, 324-325, doi: 10.1038/d41586-020-01692-z


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις