ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΣΤ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ για τον SARS-CoV-2;

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης,  Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, του Α. Π. Θ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΣΤ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ για τον SARS-CoV-2;

Α) ΤΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ (RT-PCR) -που ελέγχει το γενετικό υλικό (το RNA) του ιού- εάν γίνει πολύ νωρίς σε αυτούς που έχουν μολυνθεί ενδέχεται να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, παρόλο που μπορεί τελικά ο επανέλεγχος να δείξει θετικό αποτέλεσμα για τον ιό.
Η διάγνωση μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2 βασίζεται στην μοριακή ανίχνευση μεθοδολογία RT-PCR σε δείγματα που λαμβάνονται από την μύτη και το φάρυγγα των ασθενών (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα). Η λήψη γίνεται από επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, κλπ.).
 Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι ένα αρνητικό μοριακό τεστ, ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο έχει συμπτώματα ή όχι, δεν εγγυάται ότι δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Ειδικότερα, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι μετά 4 ημέρες από τη μόλυνση η πιθανότητα ψευδώς-αρνητικού αποτελέσματος σε ένα μολυσμένο άτομο μειώνεται από 100% σε 67 %, ενώ την 8η ημέρα (3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων) το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 20%. Στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται ξανά σε ποσοστό 66%, την 21η ημέρα από τη μόλυνση. Το πώς αντιδρούμε και ερμηνεύουμε ένα αρνητικό τεστ είναι πολύ σημαντικό γιατί θέτουμε άλλους σε κίνδυνο όταν υποθέτουμε ότι το τεστ είναι αλάνθαστο. Παρόλα αυτά. Η ευαισθησία του τεστ προσεγγίζει το 100%.

Β) Είναι αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 και σε ποιο βαθμό; Τα τεστ αντισωμάτων (ορολογικά τεστ) καταγράφουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από επαφή ενός ατόμου με τον ιό. Οι έλεγχοι για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 ξεκίνησαν και στη χώρα μας για να εκτιμηθεί ο επιπολασμός (δηλ. η διασπορά) του κορωνοϊού.
 Υπάρχουν βέβαια αρκετά προβλήματα με τα τεστ αντισωμάτων, και παρόλο που 20 τεστ έχουν καλές προδιαγραφές και χαρακτηριστικά, όλα όσα κυκλοφορούν (περίπου 200) δεν είναι αξιόπιστα. Αυτά δίνουν σημαντικά ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (δηλ. χαμηλή ειδικότητα) ή/και ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων (δηλ. χαμηλή ευαισθησία). Προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την κλινική ευαισθησία και την ειδικότητά κάθε τεστ.
 Ενθαρρυντικό μήνυμα

Το ενθαρρυντικό μήνυμα είναι ότι καθημερινά οι γιατροί χρησιμοποιούν τεστ με ακρίβεια κάτω από 100%, γνωρίζοντας ότι θα υπάρχουν πάντα ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά, κρίνοντας όμως ότι τα πιθανά οφέλη από τη σωστή διάγνωση υπερτερούν των πιθανά λανθασμένων αποτελεσμάτων.

 Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι καταβάλλονται προσπάθειες από πολλές εταιρείες τα τεστ αντισωμάτων για το νέο κορωνοϊό να φθάσουν σε επίπεδο ακρίβειας τα τάξης του 99,5%.

*Βιβλιογραφία. Lauren M. Kucirka et al. 13/5/2020. Variation in False-Negative Rate of Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction–Based SARS-CoV-2 Tests by Time Since Exposure. Annals of Internal Medicine.https://doi.org/10.7326/M20-1495



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις