O ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ SARS-CoV-2 ΚΑΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΑΛΛΟ ΠΑΡΤΙ

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 
O ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ SARS-CoV-2 ΚΑΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΑΛΛΟ ΠΑΡΤΙ

Η διαδρομή της επανόδου στη Νέα Κανονικότητα το καλοκαίρι ή η επάνοδος δεύτερου κύματος έξαρσης της επιδημίας. Για να μη συμβεί το δεύτερο σενάριο και να μειωθούν οι πιθανότητες να κλείσουν ξανά σχολεία, κοινότητες, δήμοι, κέντρα, ξενοδοχεία ή και νησιά χρειάζεται η ατομική υιοθέτηση της δράσης ΧΑΜ.
H ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ (RNA) ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ COVID-19 στη Βόρεια ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΠΟΛΛΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΙΟΥ SARS-CoV-2 ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό!!!!1
Η πανδημία COVID-19 -που προκλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2- έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 412.000 ατόμων. 
Το πρώτο περιστατικό στην Καλιφόρνια (με πάνω από 50.000 κρούσματα) διαπιστώθηκε στις 4 Μαΐου 2020. Ερευνητές διερεύνησαν με μεθοδολογία γονιδιωματικής/RNA (την οποία ανάπτυξε η ερευνητική ομάδα), την επιδημιολογία του ιού SARS-CoV-2 στη Βόρεια Καλιφόρνια από 36 ασθενείς. Οι φυλογενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι υπήρξε εισαγωγή τουλάχιστον 7 διαφορετικών γενεαλογικών σειρών του ιού SARS-CoV-2 στην Καλιφόρνια. Κανένα από τα 7 στελέχη δεν ήταν κυρίαρχο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, κάτι που σημαίνει περιορισμένη μετάδοση του ιού μεταξύ κατοίκων διαφορετικών κοινοτήτων της Καλιφόρνιας. Φορείς αυτών των γενεαλογικών γραμμών δεν προέρχονταν μόνο από πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και από διεθνείς ταξιδιώτες, όπως από την Ευρώπη και την Κίνα. Τα αποτελέσματα αυτά, κατά τους συγγραφείς, υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης και την μείωση των ταξιδιών ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού το SARS-CoV-2 στην Καλιφόρνια και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα...;;; 

Στην νέα;;, καθημερινότητα επιστρέφει η χώρα μας από την προσεχή Δευτέρα (15 Ιουνίου 2020) Τα μαγαζιά ανοίγουν, τα πάρκα γεμίζουν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους (25% από αυτούς χωρίς να φορούν μάσκα). Πολλοί θεωρούν ότι έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό και επιστρέψαμε στην προηγούμενη κανονικότητα,
 Έτσι οργανώνονται πάρτι σε όλη την Ελλάδα ακόμη και από άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα, μάσκες δεν φορούν το 30% των επιβατών των λεωφορείων, κλπ. Παράλληλα ο κορωνοϊός κάνει έξαλλο πάρτι σε όλον τον κόσμο, με τα κρούσματα να παραμένουν σχεδόν σταθερά όλες τις ημέρες του Ιουνίου (βλέπε εικόνα 2 και 3).
Το πρώτο κύμα του κοροναϊού δεν έχει τελειώσει, όπως προκύπτει από τη δεύτερη εικόνα που τα κρούσματα παγκόσμια παραμένουν σταθερά όλον τον Ιούνιο. 
Το μελλοντικό σχήμα της θερινής ή φθινοπωρινής επιδημίας/πανδημίας θα κριθεί τόσο από την ανθρώπινη δράση, υπό τη μορφή κοινωνικής αποστασιοποίησης, των διαθέσιμων τεστ, άλλων παραδοσιακών μεθόδων ελέγχου των ασθενειών, την ατομική ευθύνη εκάστου, αλλά και αρκετών αναπάντητων ερωτημάτων σχετικά με τη φύση του ίδιου του ιού, αλλά και την έναρξη έλευσης τουριστών από άλλες χώρες.
Το σχέδιο ΧΑΜ θεωρητικά περιλαμβάνει:
• Τήρηση των ορθών πρακτικών υγιεινής, πλύσιμο χεριών, κλπ.
• Συστηματικός καθαρισμός, απολύμανση και εξαερισμός των χώρων
• Εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης
• Περιορισμός της κοινής χρήσης αντικειμένων
• Εκπαίδευση όλου του προσωπικού και τήρηση των κανόνων
• Έλεγχος για ύποπτα σημεία και συμπτώματα
• Σχεδιασμός για την αντιμετώπιση θετικού κρούσματος σε μέλος του προσωπικού των υπηρεσιών
• Γρήγορα τεστ και ιχνηλάτηση των επαφών
• Πρόβλεψη για διαδικασίες κλεισίματος σχολείων, κατασκηνώσεων, κέντρων, οικισμών, κλπ. για μικρό χρονικό διάστημα (1-7 ημέρες) για καθαρισμό και απολύμανση όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο.
*Βιβλιογραφία. Xianding Deng et al. 8/6/2020. Genomic surveillance reveals multiple introductions of SARS-CoV-2 into Northern California. Science eabb9263, OI: 10.1126/science.abb9263




Σχόλια