ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ (ανάλυση DNA ή/και RNA).




ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ (ανάλυση DNA ή/και RNA).
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη - Καθηγητή  Α. Π. Θ. 

Χιλιάδες ερευνητές ανέλαβαν σημαντική πρωτοβουλία για συγκρότηση δικτύου πρόληψης/αναχαίτησης των πανδημιών μέσω της γονιδιωματικής, δηλαδή, της ανάλυσης του DNA ή/και του RNA χιλιάδων οργανισμών.

 Τρία μεγαλεπήβολα ερευνητικά προγράμματα (BIOSCAN, Earth Bio Genome Project και Global Virome Project) ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την πρόληψη και αναχαίτιση των πανδημιών.

Παρά το πέρασμα 2.500 χρόνων από σήμερα καταγεγραμμένων επιδημιών και πανδημιών (ο λοιμός των αρχαίων Αθηνών, οι πανδημίες πανώλης, ευλογιάς, χολέρας, και πιο πρόσφατα γρίπης, SARS, MERS, Ebola, COVID-19) η ανθρωπότητα εξακολουθεί απλώς να αντιδρά παρά να προετοιμάζεται για την αντιμετώπισή τους. 
Προς το παρόν δεν υπάρχει παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης πανδημίας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις όχι μόνο δεν υπάρχει η αναγκαία συνεργασία μεταξύ κρατών, αλλά διαπιστώνεται και αθέμιτος ανταγωνισμός π.χ. για την ανάπτυξη/απόκτηση εμβολίου.

Σημαντικό είναι ότι πλέον τρία καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα (BIOSCAN*, Earth Bio Genome** και Global Virome Project***) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να παραδώσουν ένα «σύστημα πρόληψης εκδήλωσης πανδημίας που βασίζεται σε γνώση του γενετικού υλικού (DNA ή/και RNA) των παθογόνων και των ξενιστών τους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, δηλαδή, στα Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η πανδημία COVID-19 έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι χρειαζόμαστε μέτρα πρόληψης και όχι συστήματα αντίδρασης για την προστασία της ανθρωπότητας από πανδημίες που έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη υγεία ανθρώπων και ζώων, αλλά και στην οικονομία.

 Στην πραγματικότητα, αυτή η έρευνα των παθογόνων παραγόντων πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της ζωής, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε την πλανητική βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης και του ανθρώπου.
-*BIOSCAN. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί γραμμικούς κώδικες DNA για να επιταχύνει την ανακάλυψη ειδών, να διερευνήσει τις αλληλεπιδράσεις ειδών και να παρακολουθήσει τη δυναμική των ειδών.

-**Earth Bio Genome. Το πρόγραμμα στοχεύει να διερευνήσει τα γονιδιώματα όλων των γνωστών ειδών και να χρησιμοποιήσει τη γονιδιωματική για να ανακαλύψει τα υπόλοιπα άγνωστα είδη.

-***Global Virome Project. Η επιστημονική πρωτοβουλία στοχεύει να ανακαλύψει και μελετήσει όλες τις άγνωστες ιογενείς ζωονόσους, ώστε να προσφέρει στρατηγικές παρεμπόδισης εμφάνισης μελλοντικών πανδημιών.
*Βιβλιογραφία. W. John Kress, et al. 23/6/2020. Intercepting pandemics through genomics. PNAS 117 (25) 13852-13855.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις