Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΒΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΗΠΙΑ/ΣΟΒΑΡΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19


Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΒΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΗΠΙΑ/ΣΟΒΑΡΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19
 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.


Σε προηγούμενη ανάρτησή μου είχα παρουσιάσει προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία έδειχναν ότι στατιστικές μελέτες από Κινέζους ερευνητές υποδείκνυαν ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό, ενώ εκείνοι με ομάδα Ο έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλες (Α, Β, ΑΒ) τις ομάδες αίματος.

 Σε αυτές τις μελέτες δεν γνωρίζαμε εάν η ανθεκτικότητα/ευαισθησία οφείλεται σε αυτό καθ’ αυτό το γονίδιο που καθορίζει την ομάδα αίματος ΑΒΟ ή σε άλλο γειτονικό γονίδιο.

Σε ένα νέο* δημοσίευα, ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος τύπου Α είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου «COVID-19 με αναπνευστική ανεπάρκεια», σε σύγκριση με άτομα με άλλες ομάδες αίματος. Από την άλλη, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή μορφή COVID-19. Με απλά λόγια, η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε τα προηγούμενα αποτελέσματα.


Παρόλα αυτά, ούτε και σε αυτή τη μελέτη είναι σαφές γιατί η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία/ανθεκτικότητα σε εκδήλωση σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων της νόσου COVID-19. Μια απλή εξήγηση είναι η ακόλουθη: 


Το γονίδιο ΑΒΟ, που ελέγχει την ομάδα αίματος, παίζει επίσης ρόλο στη βιοχημική σύνθεση της επιφάνειας/μεμβράνης των κυττάρων μας. Ενδέχεται, αλλαγές στην πρωτεϊνική σύσταση και δομή της επιφάνειας των κυττάρων μας να επηρεάζουν την ευπάθεια κάποιου κυττάρου να μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

*Βιβλιογραφία. David Ellinghaus et al. 17/6/2020. Genome wide Association Study of Severe Covid-19 with Respiratory Failure. The New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056/NEJMoa2020283



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις