Τι γνωρίζετε, άραγε για…το Νεφέλωμα Έλικας;



Το σπουδαιότερο από τα ενδογαλαξιακά αντικείμενα του αστερισμού του Υδροχόου είναι ένα πανέμορφο πλανητικό νεφέλωμα με την ονομασία «Έλικας» (NGC 7293).

 Βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη Γη σε απόσταση 650 ετών φωτός και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλανητικά νεφελώματα στον ουρανό φτάνοντας σε φαινόμενη έκταση το μέγεθος της Πανσελήνου, ενώ η πραγματική του έκταση φτάνει τα δύο έτη φωτός

. Στο κέντρο του νεφελώματος βρίσκεται ένας γαλαζόλευκος άσπρος νάνος, ό,τι δηλαδή απέμεινε από τον θάνατο του αρχικού άστρου από το οποίο προήλθε. Η θερμοκρασία του άσπρου νάνου φτάνει τους 100.000 βαθμούς Κελσίου και έχει διάμετρο ίση με το 2% της διαμέτρου του Ήλιου.
 Ο γαλαζοπράσινος φωτισμός του οφείλεται στο διπλά ιονισμένο οξυγόνο που περιέχει, ενώ τα αέριά του διαστέλλονται με ταχύτητα 72.000 χιλιομέτρων την ώρα. 
Τα τελευταία μερικά χρόνια το Διαστημικό Τηλεσκόπιο «Χαμπλ» μας έστειλε μερικές ιδιαίτερα φαντασμαγορικές φωτογραφίες καθώς και πολλές λεπτομέρειες της όλης του δομής. Η σύνθεση των διαφόρων φωτογραφιών του «Χαμπλ» συνέθεσαν ένα πανέμορφο πορτρέτο με πολύχρωμες νηματοειδείς προεξοχές ενσωματωμένες στο εσωτερικό ενός πολύχρωμου αέριου δακτυλίου με έντονες κόκκινες και γαλάζιες αποχρώσεις
. Στις λεπτομέρειές τους οι φωτογραφίες του ελικοειδούς αυτού νεφελώματος μας αποκαλύπτουν τεράστιους κομητικούς κόμβους υλικών που έχουν εκτιναχτεί από την έκρηξη του άστρου από το οποίο σχηματίστηκε. Τα διάφορα πλοκάμια αέριων υλικών που διακρίνουμε στις λεπτομερείς φωτογραφίες του «Χαμπλ» σχηματίστηκαν από τον αστρικό άνεμο ο οποίος εκτοξεύτηκε στα τελευταία στάδια της ζωής του άστρου και σαν μια τεράστια κοσμική μπουλντόζα συγκρούστηκε με τα ψυχρότερα αέρια στρώματα που είχαν διαφύγει νωρίτερα.
 Ήταν κι αυτό ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας και κατά κάποιον τρόπο στον πλανητικό αυτό νεφέλωμα βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια το μέλλον και του δικού μας άστρου αφού η μορφή του μας δείχνει το πως θα είναι ο Ήλιος σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα όταν θα φτάσει κι αυτός στο τέλος της ζωής του.
Από το Ευγενίδειο Πλανητάριο: https://www.eef.edu.gr/…/ti-gnorizete-arage-gia-to-nefelo…/…
 Του Διονύση Σιμόπουλου, Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενείδιου Πλανηταρίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις