Η ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ προς τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Η ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ προς τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής του Α. Π. Θ. κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη

 Η ικανότητα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 να αλλάζει την γενετική του σύσταση (αλλάζοντας την ικανότητα του να μολύνει και ανθρώπινα κύτταρα) του επέτρεψε να μεταπηδήσει από ζώα στον άνθρωπο.

Ερευνητές*, πραγματοποιώντας** γενετική ανάλυση κορωνοϊών από ανθρώπους, νυχτερίδες και παγκολίνο επιβεβαίωσαν ότι ο στενότερος συγγενής του ιού SARS-CoV-2 ήταν κορωνοϊός που μολύνει νυχτερίδες.
 Αλλά η ικανότητα αυτού του κορωνοϊού των νυχτερίδων να μολύνει ανθρώπους αποκτήθηκε μέσω του ανασυνδυασμού/ανταλλαγής ενός κρίσιμου μέρους του γονιδίου της ακίδας από έναν κορωνοϊό που μολύνει τον παγκολίνο, γεγονός που κατέστησε δυνατό τον ιό τελικά να μολύνει ανθρώπους.

Η αλληλουχία RNA αυτή αφορά μια θέση δέσμευσης της πρωτεΐνης της ακίδας του κορωνοϊού, που είναι απαραίτητη για τη σύνδεση με την πρωτεΐνη ACE2, τον υποδοχέα στην μεμβράνη των κυττάρων του ανθρώπου.

 Αυτή η νέα διαμόρφωση της πρωτεΐνης της ακτίνας του ιού καθιστά δυνατή την προσκόλληση του κορωνοϊού στην πρωτεΐνη ACE2 της κυτταρικής επιφάνειας των κυττάρων μας, που είναι άφθονη σε αναπνευστικά, εντερικά επιθηλιακά κύτταρα και νεφρικά κύτταρα
.
Συμπερασματικά, ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι ένα υβρίδιο (ανασυνδυασμένο προϊόν) μεταξύ ιών νυχτερίδας και παγκολίνου για να προκύψει η απαραίτητη θέση δέσμευσης της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκύψει μόλυνση.


*Ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Duke, το τμήμα Βιολογίας/Βιοφυσικής στο Εθνικό Εργαστήριο στο Los Alamos, το Τμήμα Χημείας/Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ελ Πάσο, το Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, καθώς και το Εθνικό Εργαστήριο παραγωγής εμβολίων εναντίον του AIDS του Πανεπιστημίου Jilin στην Κίνα


**Βιβλιογραφία. Xiaojun Li, Elena E. Giorgi, Manukumar Honnayakanahalli Marichannegowda, Brian Foley, Chuan Xiao, Xiang-Peng Kong, Yue Chen, S. Gnanakaran, Bette Korber, Feng Gao. 29/6/2020. Emergence of SARS-CoV-2 through recombination and strong purifying selection. Science Advances, May 29, 2020: eabb9153 DOI: 10.1126/sciadv.abb9153


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις